Hjemmehjælperne i Slagelse vandt kampen mod scannere i ældreplejen. Efter tre ugers boykot besluttede et flertal i byrådet at afskaffe brugen af stregkoder.
For tre uger siden indledte hjemmehjælperne i Slagelse Kommune en boykot af de scannere, som de var blevet pålagt at bruge i ældreplejen af lokalpolitikerne.
Mandag aften gav et flertal af de samme politikere den officielle tilslutning til at droppe det to år gamle elektroniske system igen.
Beslutningen glæder formanden for den lokale afdeling af Fag og Arbejde, Sigurd Gormsen.
- Vores medlemmer oplevede, at scannerne gav en mere stresset arbejdsdag. Systemet begrænsede dem i at træffe selvstændige vurderinger og tage personlige hensyn til brugerne. De ansattes indflydelse på arbejdet blev mindre, siger fagforenings-formanden til Arbejderen.
Han tror, at politikerne har været klar over, at scannerne i mange situationer har virket som en direkte bremseklods i arbejdet.
- Og så blev debatten om minuttyranni i ældreplejen en del af den netop overståede valgkamp. Det tror jeg også har været med til at påvirke byrådets holdning, mener Sigurd Gormsen.
Han ser scannere og stregkoder i den offentlige sektor som en direkte konsekvens af regeringens frit-valg-politik, og tør derfor ikke gætte på, hvad der nu kommer til at ske.
- Nu skal det drøftes i socialudvalget, om systemet skal erstattes af et andet system og i givet fald hvilket system. Jeg håber, at vores tillidsfolk bliver inddraget i den proces, lyder det fra Sigurd Gormsen.
- Det her viser, at det nytter at stå sammen. Vi får ellers altid at vide, at fagforeningen er gammeldags. At aktioner og protester er gammeldags, men jeg synes den her sag viser det modsatte. Kun ved at stå sammen kan vi opnå resultater, siger en tilfreds Steven Gent, tillidsmand for hjemmehjælperne.
Han håber, at andre offentligt ansatte måske kan blive inspireret af den boykot, som førte til scannernes afskaffelse i Slagelse. Samtidig frygter han, at scannerene bliver afløst af et nyt system.
- Der er jo desværre en udvikling i den offentlige sektor, der får pleje- og omsorgsarbejde til at minde om fabriksarbejde, om samlebåndsarbejde. Jeg hører sågar ledere og mellemledere sige, at det drejer sig om at få flest mulige kunder i butikken, siger han.
Det er tydeligt ikke en udvikling, der huer tillidsmanden. For med markedsmekanismernes indtog i den offentlige sektor vil de ansatte fortsat være underlagt meget stramme tidsplaner til skade for både personalet selv og brugerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278