15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mudret billede af unge stemmer

Mudret billede af unge stemmer

Torsdag, 24. februar, 2005, 00:00:00

På gymnasierne er SF og De Radikale de store konkurrenter til Socialdemokratiet - på erhvervsskolerne er det Venstre og Dansk Folkeparti.

De helt unge er mere venstreorienterede end de unge på omkring 30. Men en analyse af de unges stemmeafgivning viser også, at de samlet set kun er en anelse mere venstreorienterede end resten af befolkningen.
Det er en af konklusionerne på en vælgerundersøgelse, som Epinion har foretaget for Ugebrevet A4 på basis af 3.434 interview på valgdagen, heraf med 351 unge.
Blandt de unge stod de politiske blokke lige: 49 procent til Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale og 48 procent til Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.
Oppositionen klarede sig dermed bedre blandt de unge end i det samlede valgresultat. Men resultatet afdækker også, at de unge er dybt polariserede både med hensyn til geografi, køn og uddannelse.
De unge i hovedstaden er mest røde. Her stemte over 60 procent af de 18-25-årige på oppositionen. Mens der er en lille overvægt af borgerlige unge vælgere i provinsen. Der er også stor forskel på, hvordan piger og drenge stemmer. 60 procent af pigerne stemte på oppositionen. Blandt drengene er det kun godt 40 procent.
Hos de 18-25-årige får Enhedslisten dobbelt så mange stemmer, som i befolkningen som helhed, nemlig syv procent. Det er det samme som SF, der dermed ligger tæt på valgresultatet på seks procent af stemmerne. Socialdemokratiet derimod får langt færre stemmer af de unge, 19 procent, end i resten af befolkningen, 26 procent.
Den helt store stemmesluger blandt de unge er de Radikale med hele 16 procent. Derimod fik SF ikke det ventede kanonvalg blandt de unge, selvom SF ved en prøveafstemning på gymnasierne før valget blev det største parti med 20 procent af stemmerne.
Skolevalget på 400-500 gymnasier, tekniske skoler og handelsskoler, arrangeret af elevkampagnen Stop Nu, viste også en meget stor forskel på, hvordan de boglige og de faglige unge stemmer.
Socialdemokratiet er stadig et stort parti blandt både boglige og faglige unge, men skolevalget viser, at partiet kæmper på to meget forskellige fronter. På gymnasierne er SF og De Radikale de store konkurrenter - på erhvervsskolerne er det Venstre og Dansk Folkeparti. Ved skolevalgene blev Venstre det største parti blandt faglige unge med 26 procent, Socialdemokraterne fik 21 procent.
Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet fremhæver, at det for et par generationer siden var stik modsat. Dengang stod de borgerlige stærkt blandt de boglige unge, mens de faglige stemte socialdemokratisk.


Sådan stemte de unge
Venstre:
23 procent (unge stemmer); 29 procent (alle)
Socialdemokraterne: 19 procent (unge stemmer); 25,9 procent (alle)
Radikale: 16 procent (unge stemmer); 9,2 procent (alle)
Konservative: 14 procent (unge stemmer); 10,3 procent (alle)
Dansk Folkeparti: 11 procent (unge stemmer); 13,2 procent (alle)
SF: 7 procent (unge stemmer); 6 procent (alle
Enhedslisten: 7 procent (unge stemmer); 3,4 procent (alle)

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland