22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Advarer mod privat skolebyggeri

Advarer mod privat skolebyggeri

Onsdag, 02. marts, 2005, 00:00:00

Der er ingen penge at spare - i værste fald bliver det dyrere at lade private stå for folkeskole-drift, vurderer lærerforening.

Trehøje Kommunes ønske om at få opført en gratis folkeskole mod at lade private stå for drift og vedligeholdelse, kan hurtigt blive en dårlig forretning, advarer den lokale Herningegnens Lærerforening.
Skal man tro en rapport fra konsulentfirmaet Rambøll, vil kommunen kunne spare 15 procent ved at samarbejde med private virksomheder.
'Vi stiller os kritiske overfor påstanden om, at firmaer som NCC, Sjælsøgruppen, KPC og Skanska skulle have større erfaring i pedelvirksomhed m. v. end kommunerne. Det er ikke erfaringen i lande, som har en høj grad af privatisering af infrastrukturen, at driften er billigere', skriver lærerforeningen i et notat til kommunen og Rambøll.
Også lokale erfaringer med privat drift skræmmer: I 1995 indførte Herning Kommune en såkaldt omsorg-tandpleje for ældre. Opgaven blev udbudt. Da de private tandplejere så betingelserne ønskede de ikke at byde ind. Herning kommunale tandpleje har nu opgaven.
Hvis der skal spares 15 procent på den nye folkeskole i Trehøje skal der tjenes penge andre steder. Her lægges der op til, at det private firma skal kunne '... tilbyde brugerne tillægsydelser i åbningstiden' og score kassen på at tage entré på adgang til skolen udenfor skoletiden.
'Her er oplagt mulighed for konflikter eksempelvis omkring varesortiment i elevboden. Udbyder må formodes at ønske stort salg. Skolen ønsker måske at markere en kostpolitik. I forbindelse med Vildbjerg Cup (stort landsdækkende fodboldstævne, red. ) kunne det være interessant at rejse spørgsmålet om leje og hvilke konsekvenser det i givet fald vil få. Hvordan vil pensionistforeninger og foreninger i øvrigt blive stillet når OPP-firmaet skal udleje?', spørger Herningegnens Lærerforening.
Lærernes notat har fået Trehøje Kommune til at udsende en pressemeddelelse med udtalelser fra den lokale skoleinspektør på Vildbjerg Skole, Ole Vestenaa.
- Jeg har generelt stor respekt for det arbejde, som Herningegnens Lærerforening udfører for at skabe bedst mulig betingelser for deres medlemmer. Men jeg kan kun se deres kritik af OPP-projektet som udtryk for, at foreningens ledelse lider af ideologisk tænkning og en forandringsangst, som er mig fremmed, raser skoleinspektøren.
Trehøje Kommune besluttede i oktober, at lade et privat firma bygge en ny skole mod de næste 25 år at tjene penge på at drive og vedligeholde skolen. I 2006 skal de første elever tage skolen i brug. Projektet er Danmarks første byggeri af en folkeskole i Offentligt-Privat Partnerskab (OPP).

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland