22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ja-flertal fordeler pengene

Ja-flertal fordeler pengene

Onsdag, 02. marts, 2005, 00:00:00

Hverken Folkebevægelsen mod EU eller JuniBevægelsen er inviteret med til mødet i morgen, hvor de penge, som Folketinget afsætter til kampagne, skal fordeles.

Statsministeren holder kortene tæt til kroppen før mødet i morgen, hvor Folketingets partier fordeler den kampagne-pulje, der bestemmer hvor mange penge ja- og nej siden har til at argumentere for og imod EU-forfatningen.
- Jeg vil arbejde for en så fair fordeling som muligt. De endelige rammer vil blive fastlagt sammen med de andre partier på torsdag, lød den korte udmelding fra statsministeren på hans ugentlige pressemøde i går.
Venstres Europa-ordfører, Charlotte Antonsen, uddyber partiets holdning:
- Det er vigtigt at de to synspunkter dækkes nogenlunde lige. Men vi er nødt at have en fordelingsnøgle, der knytter sig til en folkelig repræsentation. Den har folketingets partier. Bare fordi befolkningen er delt på spørgsmålet om EU kan vi jo ikke give pengene til befolkningen.
Hverken Folkebevægelsen mod EU eller JuniBevægelsen er inviteret med til mødet i morgen, hvor pengene skal fordeles, men det bekymrer ikke Charlotte Antonsen:
- Pengene afsættes på finansloven. De er Folketingets ansvar. Vi kan ikke tørre ansvaret af på andre. Når vi afsætter penge til bistandsklienter eller ældre, inviterer vi heller ikke alle mulige organisationer for at være med til at fordele dem, siger hun til Arbejderen. Hun mener dog også at der skal være lidt penge til 'det frie initiativ':
- Ja-siden skal selvfølgelig ikke bare sætte sig på det hele. Derfor skal der også afsættes en pulje penge til det frie initiativ. Her viser erfaringerne fra tidligere afstemninger, at det oftest er EU-kritikerne der er mest aktive for at sprede deres budskab.
SF's EU-ordfører, Anne Grete Holmsgaard, har ingen kommentarer til hvordan pengene skal fordeles, oplyser hun til Arbejderen. Hun er lige kommet hjem fra Bruxelles og er i fuld gang med at sætte sig ind i, hvordan man har gjort ved tidligere afstemninger.
I den kommende kampagne skal den danske befolkning have slået fem budskaber fast med syvtommersøm, forklarede statsministeren på sit ugentlige pressemøde i går:
Et ja til EU-forfatningen vil give EU en stærk rolle på den internationale scene. Den nye forfatning gør det nemmere at træffe beslutninger i EU. Forfatningen opdeler hvad EU skal tage sig af og hvad nationalstaterne skal tage sig af. Forfatningen slår fast at EU består af selvstændige nationalstater. Endelig giver den nye forfatning både EU-parlamentet og nationalstaterne mere indflydelse, mener altså statsministeren.


Vejen til 27. september
I løbet af denne måned fremlægger regeringen et lovforslag om folkeafstemningen i Folketinget. Her står også det spørgsmål, der kommer til at stå på stemmesedlerne.
Lovforslaget kommer gennem første- og andenbehandling inden sommerferien.
Folketinget indkaldes ekstraordinært først i september til tredjebehandling af loven.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland