22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danish Crown afviser beskyldninger

Danish Crown afviser beskyldninger

Torsdag, 03. marts, 2005, 00:00:00

Det er politikerne der har ansvaret for det tyske arbejdsmarked og brugen af kolonnearbejdere, forklarer slagterikoncernen Danish Crown i ´Facts om arbejdsforholdene i den tyske kødbranche´. Vi bringer et uddrag.

På baggrund af de seneste dages presseomtale skal vi hermed oplyse følgende om forholdene på det tyske arbejdsmarked i kødindustrien.
Det såkaldte 'kolonnesystem' er at ligne med en entreprenør- eller håndværksvirksomhed, som efter aftale med en produktionsvirksomhed udfører en veldefineret opgave for en produktionsvirksomhed. Produktionsvirksomheden aftaler pris og specifikationskrav for arbejdets udførelse, men har ingen ledelsesret overfor de udførende medarbejdere, der er ansat af kontrakthaveren. Denne har ansvar for løn og arbejdsforhold.
Kolonnesystemet har været anvendt i tysk kødindustri i en lang årrække, og omfatter langtfra alene udenlandske medarbejdere - flertallet af de ansætte er formentligt tyske medarbejdere. Imidlertid er der gennem de senere år i stigende grad anvendt udenlandsk arbejdskraft i kolonnerne i den tyske kødbranche, blandt andet på grund af problemer med rekruttering af tysk arbejdskraft - selv i områder med stor arbejdsløshed.
Kolonnesystemet anvendes af stort set alle tyske slagterivirksomheder i meget vidt omfang - også de største og mest velrenommerede virksomheder i Tyskland. Vi er ikke bekendt med nogen statistik, men udfra vort kendskab vurderer vi at op mod tre fjerdedele af arbejdskraften i den store tyske kødindustri leveres af 'kolonner', hvori indgår en stor andel ikke-tysk arbejdskraft. Så vidt Danish Crown kan vurdere sker anvendelsen i de fleste tilfælde i fuld overensstemmelse med tysk lovgivning. Der er dog enkeltstående eksempler på, at virksomheder har anvendt ulovlig arbejdskraft og ulovlige regler, hvilket de tyske myndigheder har skredet meget hårdt ind overfor.

EU lemper regler
Ved EU-udvidelsen i maj 2004 blev reglerne for anvendelse af udenlandsk baserede kolonnevirksomheder ændret, reelt med en lempelse til følge. Det er blandt andet ikke længere nødvendigt at bevise, at lokal tysk arbejdskraft ikke er til rådighed, ligesom faste minimumslønsatser (typisk på 7 EURO/time) er erstattet af mere uklare regler. Dette er antagelig årsagen til, at sagen i Tyskland nu har fået stor politisk opmærksomhed.
Det tyske samfund og den tyske regering har kendt systemet og dets stigende udbredelse gennem en årrække, og har dermed accepteret denne udvikling, der som nævnt efterhånden dækker hovedparten af hele den tyske kødbranche, ligesom systemet antageligt også anvendes i andre brancher.
...
Udover 'kolonnesystemet' anvendes også normale vikarbureauer i en vis udstrækning. Dette system er underlagt andre regler, idet virksomheden her har ledelsesretten over medarbejderne.

Lavere lønninger i Tyskland
Lønomkostningsniveauet i tysk kødindustri er markant lavere end i Danmark - et forhold, der imidlertid ikke er knyttet til kolonnesystemet, idet også omkostningerne til fastansatte medarbejdere er markant lavere i Tyskland. Samlet vurderet ligger lønomkostningerne i tysk kødindustri på 50-70 procent af det danske niveau.
Den store omkostningsforskel lægger et betydeligt pres på kødbranchen i Tysklands nabolande, naturligvis især virksomheder med stor eksport til Tyskland. Forholdet er en hovedforklaring på, at danske landmænd i de seneste par år har måttet tåle en afregning som ligger noget under tysk niveau i en størrelsesorden, som sætter den danske produktionsøkonomi under betydeligt pres. Det tyske system er altså direkte en konkurrencemæssig ulempe for Danish Crown, som derfor gerne ser en opstramning af de tyske regler på området - dog under den klare forudsætning at reglerne håndhæves i
...
Det bemærkes, at lønniveauet for polske medarbejdere ansat i den polske kødindustri udgør mellem 2 - 3 EURO i timen. Derfor er der efter Danish Crown's vurdering rift om jobbene i Tyskland blandt polske medarbejdere, naturligvis under den forudsætning at jobbene er etableret under lovlige og ordnede forhold. Derfor er enhver tale om 'slaveri' i Danish Crown-sammenhæng helt ubegrundet.
...

Tyske politikere har ansvaret
Afslutningsvis skal vi på baggrund af udtalelser fremsat i pressen om de nævnte forhold gøre opmærksom på, at en meget stor del af Danmarks seriøse og velrenommerede virksomheder får udført produktionsopgaver i andre lande med markant lavere lønniveau end både Danmark og Tyskland - hvilket er nødvendigt for overlevelse i en global markedsvirkelighed, og hvilket danske forbrugere nyder godt af via lavere priser på for eksempel importeret elektronik, tekstilvarer og fødevarer - herunder kødprodukter.
Danish Crown's produktion i Tyskland er i denne sammenhæng af meget beskeden størrelsesorden. Den gennemføres på et lønniveau der ingenlunde ligger i bunden af de lokale tyske omkostninger, og som er markant højere end i for eksempel Polen hvorfra dansk detailhandel importerer store mængder kødprodukter. Og Danish Crown har løbende udfoldet aktive bestræbelser - også via kontakt til de tyske myndigheder - for at sikre de tyske reglers overholdelse.
Vi har forståelse for, at de tyske regler - som er er noget anderledes end de danske - kan udløse interne spændinger på det tyske arbejdsmarked. Skulle de aktuelle politiske tiltag resultere i en opstramning af disse regler, vil dette på ingen måde være i modstrid med Danish Crown's interesser, men blot være medvirkende til at sikre ordnede konkurrenceforhold på det tyske marked. Ansvaret herfor beror hos de tyske politikere.

Mellemoverskrifter er indsat af redaktionen. Hele artiklen 'Facts om arbejdsforholdene i den tyske kødbranche' kan ses på www.danishcrown.dk.


Danish Crown
- Danish Crown er i dag verdens næststørste kødkoncern og har en årlig omsætning på godt 44 milliarder kroner. En profit på 1200 millioner kroner om året, og omkring 28.000 ansatte i hele koncernen. En stigende del af koncernens aktiviteter foregår i udlandet.
- Den store kødkoncern slagter 90 procent af alle svin i Danmark.
- Danish Crown afsætter alene i USA omkring 10 procent af sine produkter. Danish Crown ejer fem forædlingsfabrikker i USA, under datterselskaberne Plumrose USA og Tulip Company.
- En fjerdedel af produkterne afsættes på det britiske marked. Danish Crown ejer i dag 22 forædlingsfabrikker i Storbritannien, med i alt 7000 ansatte.
- DC-koncernen ejer tre forædlingsanlæg i Tyskland, hvoraf de to forarbejder danske svin, samt et meget moderne kødforædlingsanlæg i Polen.
- Endelig er verdens største tarmproducent, DatSchaub en del af Danish Crown-koncernen. DatSchaub har produktionsanlæg i Kina, Portugal, Frankrig, Tyskland, samt Danmark, Norge og Sverige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland