22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjemløse vil tages alvorligt

Hjemløse vil tages alvorligt

Fredag, 04. marts, 2005, 00:00:00

- Vi må have en debat om, hvad vi vil acceptere, at mennesker i Danmark lever for. Det koster at bevæge sig og deltage i samfundslivet, siger landssekretær i SAND.

Landets hjemløse vil tages alvorligt af politikerne. De vil have indflydelse på deres eget liv og vil synliggøre hjemløses problemer for resten af samfundet.
I disse dage er hjemløse fra hele landet samlet i Vestjylland for at deltage i det årlige landsmøde. Det er syvende gang de hjemløse afholder disse årlige temadage i hjemløseforeningen SAND, Sammenslutningen Af Nærudvalg i Danmark.
Denne gang er temaet 'synliggørelse og samarbejde', og med samarbejde tænkes på kommunerne og behandlingsstederne, oplyser landssekretær i SAND, Ask Svejstrup, til Arbejderen.
- De hjemløse vil tages alvorligt og bør behandles med respekt og værdighed. Der kan være mange forskellige grunde til, at folk bliver hjemløse. Og de forskellige problemer kræver forskellige løsninger. Det kan være den hjemløse er havnet i misbrug eller i bundløs gæld og skal have hjælp til det. Eller også har han efter en skilsmisse mistet kontakten til sine børn, og det vigtigste bliver at hjælpe ham til med værdighed at kunne se sine børn i øjnene igen, siger han.
Det betyder, at sagsbehandlerne og kommunerne må se på de enkelte hjemløse som mennesker med mange forskellige slags problemer. Men den rigtige hjælp kræver, at de forskellige myndigheder og institutioner lærer at samarbejde og i hvert fald ikke modarbejder hinanden. I dag stilles der for eksempel ofte krav til, at en alkoholiker tager antabus, inden kommunen vil hjælpe ham. Men det er måske ikke det bedste sted at begynde, mener Ask Svejstrup.
Økonomien er et særligt problem, som landsmødet har diskuteret. En hjemløs uden arbejde kan få udbetalt cirka 3000 kroner i kontanthjælp. Men mange kommuner trækker gammel gæld fra, så den hjemløse står tilbage med langt under det beløb, myndighederne på papiret mener, man kan leve for.
- Vi må have en debat om, hvad vi vil acceptere, at mennesker i Danmark lever for. Det koster at bevæge sig og deltage i samfundslivet. Mange hjemløse oplever, at de får at vide: 'I er ikke pengene værd', siger Ask Svejstrup.
Derfor mener de hjemløse også, det er på tide, at politikkerne fastsætter en officielt fattigdomsgrænse, et nedre beløb for hvad det koster at leve.
Der findes ikke nogen fuldstændig opgørelse over hvor mange hjemløse, der findes i Danmark, men der er 3000 pladser på landets forsorgshjem. Der er 20.000 indskrivninger eller 8.500 forskellige personer på hjemmene hvert år.
Dertil kommer den skjulte hjemløshed, folk der er i en usikker boligsituation, bor på gaden eller er så heldige stadig at have et netværk og kan overnatte på sofaen hos venner og familie.
Ask Svejstrup anslår, at der findes omkring 15.000 hjemløse i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland