23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faglig kamp imod servicedirektivet

Faglig kamp imod servicedirektivet

Fredag, 11. marts, 2005, 00:00:00

Servicedirektivet vil føre til ringere forsyningssikkerhed i energisektoren og social dumping. Fagbevægelsen indkalder til modstand i Bruxelles den 19. marts.

De ansatte i energisektoren er stærke modstandere af EU«s servicedirektiv. Direktivet vil føre til social dumping og samtidig ødelægge forsyningssikkerheden, mener de europæiske og nordiske fagforeninger.
- Servicedirektivet vil ikke kun gå ud over de ansatte i energisektoren, som vil blive udkonkurreret af billig arbejdskraft. Det vil også gå ud over el-forbrugerne, som vil opleve en dårligere vedligeholdelse af forsyningsnettet og højere el-priser, siger næstformand i 3F«s offentlige gruppe, Kaj Lynge Jensen, til Arbejderen.
De europæiske fagforeninger for offentligt ansatte, samlet i EPSU, og de nordiske fagforeninger i energisektoren har netop afholdt en netværkskonference i Svendborg.
Den konkrete resultat af konferencen bliver en protestdemonstration i Bruxelles den 19. marts imod servicedirektivet. 3F har opfordret alle forbund, der har medlemmer i energisektoren, til at mobilisere medlemmerne til at tage til Bruxelles den dag.
Det såkaldte servicedirektiv handler om fri bevægelighed i Europa for tjenesteydelser - på linje med varer. Det springende punkt i direktivet er princippet om oprindelseslandet, mener fagforeningerne. Det betyder for eksempel, at et polsk firma kan sende polske el-arbejdere til Danmark, der som udgangspunkt kun skal overholde polske regler og bestemmelser om blandt andet tillæg, ferie og arbejdsmiljø.
- Udover at det er et angreb på den danske Hovedaftale vil det også forringe forsyningssikkerheden mere end den allerede er i dag, mener Kaj Lynge Jensen og henviser til den liberalisering og nedskæring der har været på området de senere år.
- For syv til otte år siden var der omkring 10.000 ansatte i energisektoren. I dag er der omkring 5.000 til det samme arbejde. Den langt største nedskæring har været på udbygning og vedligeholdelsesområdet. Og det kan ses ved, at der i dag er udfald på leningsnettet blandt andet i stormvejr, fordi arbejdet med at grave ledningsnettet ned er langt bag ud. Denne udvikling vil kun blive forværret, siger han.
Det er formanden for Miljø- Energi og Forsyningsarbejdernes Fagforening David Gibson helt enig i. Kvaliteten taber til pengeinteresserne, mener han.
- Servicedirektivet betyder, at der kan komme folk til Danmark på vores område uden det bliver sikret, at de er uddannet til arbejdet, Det bliver en konkurrence på penge. Konsekvenserne af liberaliseringen kan vi se i New Zealand, USA, Sverige og Storbritannien, siger David Gibson, til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland