NNF-afdelingen i Hjørring har oplevet fire massefyringer de sidste fire år. Jobmulighederne ser alt andet end gode ud.
Som formand for Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundets Hjørring-afdeling, har han oplevet ikke mindre end fire indenfor lige så mange år.
- Det startede med Nestlé i 2001 eller 2002. Det gik ud over 175 mennesker, heraf var 40 medlemmer hos os. Så kom turen til Tulip i Brønderslev i 2003, hvor 70 medlemmer blev fyret. I år lukker først Danish Crown den 27. maj og Bisca i uge 33. Her har vi tilsammen 575 medlemmer, fortæller Ove Møller Christensen til Arbejderen.
- En fyring er altid et stort problem for den enkelte. Det lyder bare mere voldsomt, når der kommer 400 arbejdsløse på én gang. Men vi har altid oplevet medlemmer, der kommer til afdelingen og sidder og spørger, hvad er der galt med mig. Arbejdsløshed er en ulykkelig situation. Det kommer man ikke uden om.
Ove Møller Christensen kan godt begynde at vænne sig til tanken om, at han om mindre end et halvt år vil være formand for en fagforening med om ikke den højeste arbejdsløshedsprocent i landet så én af dem.
Fagforeningen har i underkanten af 1500 medlemmer, inklusiv pensionister.
Det værste er næsten, at det kan blive svært for medlemmerne at finde andet arbejde.
- Jeg må indrømme, at udsigterne til beskæftigelse i Nordjylland er mere negative end positive i øjeblikket. Vi har lige fået at vide, at Georg Jensen også flytter fra Hjørring. Selvom det ikke berører vores medlemmer, så er det trist for byen.
Nu håber Ove Møller Christensen, at nogle af de løfter, som politikerne gav under valgkampen, snart vil begynde at slå om i synlige og konkrete resultater.
Benspænd
Allerhelst så han, at det lykkes at redde Danish Crown..
- Ud over de svineproducenter, der har vist interesse for at skyde penge i at fortsætte slagtevirksomhed i Hjørring, så ved vi, at en mindre virksomhed med 35 ansatte har ytret ønske om at slå sig ned i Hjørring. Virksomheden producerer varer til catering og supermarkeder og kunne godt tænke sig at blive selvforsynende med kød. Bliver det til noget, er planen at sætte antallet af ansatte op til 100.
I den forbindelse indrømmer formanden, at det undrer ham, at banken foreløbig har spændt ben for projektet.
- Det ser mærkeligt ud, at banken siger ja den ene dag for den næste at sige nej. Jeg har jo ikke glemt, hvad der skete, da Danish Crown lukkede Tulip i Brønderslev. Selvom der var en interesseret køber, der ville drive slagtevirksomheden videre, så forhindrede Danish Crown det projekt. I dag er alle bygningerne jævnet med jorden, og der er et stort gabende tomt hul, hvor der før lå et slagteri.
Ove Møller Christensen siger ikke, at det er Danish Crown, der har spændt ben for at ovennævnte firma får foden inden for i Hjørring. Han mener blot, at Danish Crown har vist, hvor langt de er villige til at gå for at undgå konkurrence.
Nu er det op til tyskerne
Det er tydeligt at NNF-formanden ikke tiltænker Danish Crown de ædleste motiver.
- For mig at se udnytter de systemerne til det yderste. Og så længe det, de gør, ikke er ulovligt, så fortsætter det. For Danish Crown tæller det ikke, at det ville gavne det danske samfund, hvis arbejdspladserne blev. Koncernen er kold og kynisk, hvad det angår.
Det mener han også kan ses af de seneste afsløringer af forholdene i Tyskland, hvor slagteri-giganten har flyttet og flytter mere og mere af sin kødforædling til.
Her foregår det samme arbejde, som før foregik i Vejle, Struer, Nørresundby og snart Ringsted og Hjørring, under de kummerligste forhold.
- Det er jo så uhyggeligt, som det kan være. Et er, at man kører en vare til Tyskland, men at de benytter sig af kolonnearbejdere er amoralsk. Som fagforening kan man kun tage afstand fra den måde, det foregår på.
- Desværre kan vi ikke gøre noget. Så længe vi ikke kan bevise, at det er ulovligt, kan vi ikke stoppe det. Vi kan selvfølgelig skabe opmærksomhed omkring de produktionsforhold, der er på fabrikkerne i Tyskland, men ellers er det op til den tyske fagforening og de tyske politikere at gribe ind, hvis det skal have en ende.
Politikerne på banen
Tilbage til Hjørring, hvor kampen for at sikre slagteriets overlevelse ikke er opgivet endnu.
- Det må være en politisk opgave at sikre en lovgivning, der gør det muligt for Konkurrencestyrelsen at gribe ind, hvis Danish Crown ikke vil sælge til en konkurrent.
Igen har Ove Møller Christensen et eksempel på, hvordan Danish Crown stort set gør, hvad der passer koncernen.
- Enten er deadline for salget af det lukkede slagteri i Struer overskredet eller meget tæt på. Hvis deadline for salget var tre år, som vi regner med, så er der gået tre år fra Konkurrencestyrelsen gav Danish Crown pålæg om at sælge til en konkurrent.
Hvis man ikke bare passivt skal se til, at Danish Crown fortsætter med at gøre, hvad der behager koncernen, så skal det sikres, at de påbud, som Konkurrencestyrelsen har bemyndigelse til at udstede rent faktisk bliver effektueret, mener nordjyden.
Men en egentlig lovgivning, der forbyder eller gør det sværere for virksomheder at flytte arbejdspladser til udlandet alene for at øge et i forvejen gigantisk overskud, har Ove Møller Christensen svært ved at forestille sig.
- Det er svært at se, hvor det politiske flertal skal komme fra. Jeg må indrømme at jeg ikke har så meget tillid til det flertal, der sidder for øjeblikket.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278