23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen retssag mod østarbejde

Ingen retssag mod østarbejde

Tirsdag, 15. marts, 2005, 00:00:00

Danmark kan ikke forhindre oprettelse af øst-virksomheder med det formål at udstationere østarbejdere i Danmark, siger professor i EU-ret.

Det passer ikke, når beskæftigelsesministeren hævder, at østeuropæiske virksomheder kun kan udstationere arbejdskraft i Danmark, når virksomhederne har hovedparten af deres aktivitet i hjemlandet.
Et sådant krav står der intet om i udstationeringsdirektivet eller i den danske udstationeringslov, fastslår Peter Pagh, professor i EU-ret, overfor Arbejderen.
- Hvis bare bygherren, eller hvad det nu måtte være for en dansk virksomhed, har kontrakt med det udenlandske firma på at levere et stykke arbejde, så er alt i orden. Så er der ikke noget at komme efter. Hvis virksomheden opfylder hjemlandets regler, må den udstationere arbejdskraft i andre EU-lande fra dag ét efter dets stiftelse. Der er ikke noget krav om, at det skal være fast etableret i hjemlandet. Jeg ved ikke, hvem der har fundet på den historie, siger Peter Pagh.
Danmark har ikke mulighed for at stille særregler op - ikke uden at ende for EF-domstolen, forklarer juraprofessoren.
- Det nytter ikke at ændre eller fjerne udstationeringsloven, for EU's regler står over de danske. Det vil altid være udstationeringsdirektivets regler der gælder, uanset hvad der står i dansk lovgivning. Hvis man er utilfreds med de regler, så er det eneste alternativ at melde sig ud. Sådan er dét bare. Man kan ikke plukke noget og lade resten være, siger Peter Pagh
Peter Pagh forstår på den baggrund godt, at politiet er tøvende over for at rejse tiltale mod de anmeldte virksomheder i byggebranchen.
- Jeg har svært ved at se, at de har noget at komme efter. Jeg tror heller ikke, at man kan komme uden om EF-domstolen, hvis man rejser en sag. I sidste ende kan reglerne kun fortolkes af EF-domstolen.
Alligevel hedder det for eksempel i beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens 'manual' for beskæftigelse af østarbejdere i Danmark, at 'medarbejdere skal være 'fast beskæftiget' i den virksomhed, der udstationerer. Det er således ikke tilstrækkeligt, at de udstationerede medarbejdere er løst tilknyttet den udstationerende virksomhed som vikar, daglejer eller lignende.'
Men udstationering af vikarer er udtrykkeligt nævnt - og tilladt - i både udstationeringsdirektivet og udstationeringsloven. Den eneste betingelse, der stilles, er at den udstationerede skal være ansat i den virksomhed, der udstationerer ham/hende. Ikke et ord om, hvor længe vedkommende skal have været ansat før udstationeringen. Og heller ikke noget, om, hvor længe efter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland