23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Holger-aftale pilles ud

Holger-aftale pilles ud

Onsdag, 16. marts, 2005, 00:00:00

Folketinget må give nej-siden ret i, at den politiske aftale mellem fem ja-partier ikke har noget med EU-forfatningen at gøre.

Den politiske aftale, som fem ja-partier har indgået med hinanden om udmøntningen af EU-forfatningen, bliver nu pillet ud af den officielle udgave af EU-forfatningen.
Det har Folketinget netop besluttet, på baggrund af en klage fra Dansk Folkeparti. Derfor vil det andet oplag af EU-forfatningen, der er på vej i trykken, blive uden den såkaldte Holger-aftale.
Det er en skriftlig klage fra Dansk Folkeparti til Folketingets formand, Christian Mejdahl(V), der har resulteret i indrømmelsen til nej-siden. Ifølge Dansk Folkeparti er den nuværende fremgangsmåde et brud med objektiv og saglig information fra EU-Oplysningens side, idet det fremstilles som om den politiske aftale 'har samme juridiske retsgyldighed og status som selve EU-forfatningen.'
- Det er fornuftigt af Folketinget at give dén indrømmelse til nej-siden. Den politiske aftale har jo intet med EU-forfatningen at gøre. Den er alene lavet for at fremskaffe et ja , siger Lave Knud Broch fra Radikal EU-kritisk Netværk til Arbejderen.
Statsminister Fogh Rasmussen har givet udtryk for, at han ikke vil tages i at begå fodfejl i ja-kampagnen denne gang.
Under euro-afstemningen udgav Økonomiministeriet en folder med Lise Nørgaard, der var fyldt med renlivet ja-propoganda. Folderen lå oven i købet fremme på valgstederne under brevafstemningen.
Det blev skarpt kritiseret af nej-siden, og var formentlig med til at svække ja-sidens troværdighed. Derfor har Fogh Rasmussen erklæret, at ministeriernes embedsmandsapparater ikke denne gang må fodre ja-kampagnen med materiale og argumenter.
Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen er det imidlertid et løfte, der vækker bekymring hos ja-partierne. 'Tilbagemeldingerne fra partiorganisationerne er, at de på ingen måde magter at håndtere den enorme informationsopgave, en EU-afstemning udgør', skriver Ugebrevet.
Ifølge tidsskriftet kan Foghs løfter om fair folkeafstemning nemlig resultere i, at det går ligesom under euro-kampagnen: her havde ja-siden indledningsvis et forspring på 20 procent, men endte alligevel med at tabe, fordi 'ja-kampagnen blev sin egen værste fjende', som det formuleres.
Ugebrevet frygter også, at Fogh bliver fanget i sine løfter om, at de nye tiltag i EU-forfatningen er minimale. Dette mantra udgør en 'taknemmelig angrebsflanke for nej-siden' , skriver Ugebrevet Mandag Morgen.
Endelig forudser bladet også, at det vil give problemer for forfatningstilhængerne, at Socialdemokraterne stadigvæk vil være svækket efter formandsopgøret, ligesom partiet ikke har glemt, hvordan Fogh midt under euro-kampagnen udnyttede daværende statsminister Nyrup Rasmussens fadæse med efterlønsgarantien, for selv at score point. Socialdemokraterne anser det for at være en vigtig årsag til, at ja-siden tabte euro-afstemningen. Derfor vil de nu tage revanche, frygter Ugebrevet Mandag Morgen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland