Udstationerede øst-vikarer skal fremover have arbejds- og opholdstilladelse - og andre udstationerede et papir med hjemmefra.
Den 26 maj kommer den første sag om misbrug af illegal arbejdskraft i forbindelse med udstationseringsdirektivet for retten.
Det var en af de konkrete resultater af det møde, forligspartierne bag Østaftalen holdt i går formiddag. Og det glæder Bo Rosschou, næstformand i Malernes Fagforening i København.
- Det betyder at der nu er udsigt til at vi kan få afgjort, om man kan bruge udstationeringsdirektivet til at omgå østaftalen. Det er da i hvert fald en god start, siger Bo Rosschou til Arbejderen.
Konkret har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen lovet to opstramninger, der begge betyder mere papir på udstationerede arbejdere fra de nye EU-lande i Østeuropa.
Fremover vil Danmark have tilsendt de såkaldte E101-erklæringer, som bekræfter at de udstationerede er tilknyttet hjemlandets social- og sygesikringsordninger.
Erklæringen er tænkt til brug for arbejdsgiveren, der så har papir på ikke at komme til at hænge på en syg, udstationeret arbejder. Men det enkelte EU-land kan anmode om at få tilsendt en kopi til landets myndigheder.
- Så får vi et register, så vi effektivt kan se om folk er udstationeret, forklarer beskæftigelsesministeren.
Desuden skal alle udlændinge udsendt af vikarbureauer fremover have opholds- og arbejdstilladelse.
SF's og Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordførere er tilfredse med mødets resultat. Men de nye tiltag griber ikke fat om ondets rod, mener Jørgen Arbo-Bæhr, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, der ikke er med i forliget om Østaftalen.
- Hvis Østaftalen skal virke, så må reglerne om overenskomstmæssige arbejdsforhold også gælde for udstationerede arbejdere, der arbejder i Danmark, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
De mindre opstramninger aftalt på mødet i går vil ikke kunne forhindre 'Karl Smart-typer' i at omgå reglerne ved hjælp af udstationeringsdirektivet, forudser Jørgen Arbo-Bæhr.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278