24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De danske kampvogne har beskyttet Mærsk

De danske kampvogne har beskyttet Mærsk

Fredag, 01. april, 2005, 00:00:00

I dette interview med Arbejderen opfordrer Hassan Jumaa´ Awad, formand for oliearbejderne i Basra, dansk fagbevægelse om at kræve de danske soldater hjem fra Irak.

Han beskylder de danske soldater og selskaber for at beskytte danske erhvervsinteresser frem for arbejdernes rettigheder.
Hvad er dine erfaringer med danske soldater i Basra?
De danske soldater er en del af de multinationale styrker, og de retter deres våben mod irakerne især i Basra-området. Hvad tror du ellers de laver? Kaster blomster på folk? De er besættelsesstyrker, og deres opførsel afhænger af, hvad der sker, siger Hassan Jumaa' Awad, formand for oliearbejderne i Basra.

Smed A.P. Møller ud
Hvad er dine og forbundets erfaringer med danske virksomheder i Irak?
- Vi synes, at de danske selskaber har udnyttet situationen. De har deltaget i amerikanernes krig mod Irak, så de tror, de skal få noget ud af Irak. Vi tror at disse danske selskaber arbejder sammen med K.B.R. (amerikansk olieselskab, der har været ramt af protester fra irakisk fagbevægelse, K.B.R. er datterselskab af Haliburton, red.).
- Angående Mærsk, som arbejder i de irakiske havner i Basra og i Khur Al Zubair, så har alle vores foreninger, herunder olieforeningen forenet sig og lavet voldsomme demonstrationer for at smide Mærsk ud af havnens administration, og vi har vist, at irakerne er i stand til at styre deres arbejde.
- Hvis man ser på A.P. Møller og arbejdernes faglige rettigheder, så har ingen af de udenlandske selskaber under de gældende forhold sikret arbejderne deres rettigheder. Disse forhold styres af militære overvejelser, og selskaberne benytter sig af kampvogne og andre tunge våben i deres afvisning af massernes krav. De danske kampvogne og de danske soldater er i Khur Al Zubair havnen for at beskytte Mærsk.
Hvad er konsekvensen hvis man strejker som statsansat oliearbejder?
- Besættelsesstyrkerne betragter det som en ulovlig handling at strejke, men folkets vilje er stærkere. Fagforeningernes demonstrationer er så store og alvorlige, at besættelsesstyrkerne forholder sig forsigtigt til dem.
- Der er ingen rettigheder, fordi der endnu ingen irakisk lov eksisterer. Den såkaldte Loven Om Administrationen af Den Irakiske Stat, som Paul Bremer indførte, anerkender ikke 'arbejdere' som en betegnelse. Der gælder stadig væk loven om at betragte arbejderne som 'funktionærer'. Det er i sig selv en stor underkendelse af arbejdernes rettigheder (Definitionen betyder, at arbejderne ikke har ret til at danne fagforeninger og strejke, red.)

Danske fagforeninger må kræve soldater hjem
Forekommer der andre former for angreb på fagbevægelsen?
- Fagforeningsfolk bliver udsat for angreb fra korrumperede elementer og fra det tidligere regimes tilhængere. For eksempel blev en fagforeningsformand i Alfao-området udsat for en bombe i hans private bil på vej til arbejde. Vi har udstedt en fordømmelse og har sendt den videre til vores venner i London.
- Dette er min bøn til de danske fagforeninger: Jeg opfordrer disse fagforeninger til at kræve tilbagetrækningen af de danske tropper fra Irak. Dialog og venskab er jo den eneste vej til at etablere gode forhold mellem folk. Vi ønsker ikke, at se fremmede bevæbnede soldater færdes i vores byer.
- Jeg synes, at de danske fagforeninger skal lægge pres på den danske regering og forlange en tilbagetrækning af de danske soldater fra Irak for at etablere venskab med det irakiske folk. Det er bedre at disse soldater forlader Irak fredeligt ellers vil de tvinges ud ved magt. Den dag de forlader Irak er meget nær, om Gud vil.
Hvad bliver det næste træk fra forbundets side for at opnå civile og faglige rettigheder?
- Vi kæmper for at forhindre de fremmede i at have kontrol med vores olie og i at privatisere olieindustrien. Vi kæmper for vores fulde civile og fagforeningsrettigheder. Vi fortsætter kampen. En digter sagde engang;
Når folkets livsvilje gælder
Kan skæbnen kun høre efter
Den mørke nat kommer sikkert til en ende
Og slaveribåndet knækkes.

Oversat af Omar Dhahir


Hassan Jumaa' Awad er formand for oliearbejderne i provinsen Basra, hvor de danske soldater er udstationeret.
Han støttede tidligere den faglige landsorganisation, IFTU, der er det eneste landsforbund, der blev anerkendt af besættelsesmagten. Han har senere vendt sig mod forbundet i protest mod dets samarbejdslinje over for de udenlandske styrker.
I de seneste uger har udmeldinger fra Oliearbejdernes Fagforening i Basra og FN i Mellemøsten rejst en debat om den fortsatte undertrykkelse af faglige rettigheder i Irak.
@b:De danske soldater er i Irak hvor de blandt andet har beskyttet A.P. Møller-Mærsk i Khur Al Zubair, mener formanden for oliearbejderes fagforening i Basra.
Arkivfoto: Per Amnitzbøl Rasmussen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland