24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Overarbejde øger risiko for fejl

Overarbejde øger risiko for fejl

Lørdag, 02. april, 2005, 00:00:00

Sygeplejerskernes overarbejde går ud over både helbred og familie. Det har også store konsekvenser for patientsikkerheden, fordi det øger risikoen for fejl.

Sygeplejersker har ti gange så meget overarbejde som gennemsnittet af andre offentligt ansatte.
En ny rapport fra Dansk Sygeplejeråd og Arbejdsmiljøinstituttet viser, at mens seks procent af alle offentligt ansatte har mer- eller overarbejde, så gælder det for 69 procent af sygeplejerskerne.
Det slider på fysikken og psyken, og det kan ingen holde til i længden, påpeger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
- Der er ingen tvivl om, at meget mer- og overarbejde vil påvirke helbredet i negativ retning både fysisk og psykisk. Det handler også om at kunne planlægge sit privatliv. Hvis man, på grund af konstant overarbejde, ikke kan være sikker på for eksempel at kunne hente børnene til tiden eller være sammen med sine venner, skaber det frustrationer, som smitter af på arbejdet. Det er jo ikke uden grund, at vi har en otte timers arbejdsdag, siger hun.
Ikke nok med at det belaster den enkelte sygeplejerske og i værste fald dennes familie. Det kan også komme til at gå ud over patienterne.
- Sygeplejersker, der pålægges dobbeltarbejde, så de arbejder 16 timer i træk, har markant større risiko for at begå fejl og utilsigtede hændelser, konstaterer Grete Christensen.
Det er fællestillidsrepræsentanten på Sygehus Fyn enig i.
- Jeg kan ikke pege konkret på et eksempel, hvor det er gået galt, men mine kolleger udtrykker tit frygt for at komme til at gøre noget forkert, siger Jette Skelmose til Arbejderen.
Uden at hun kender de helt konkrete tal for overarbejde på sin egen arbejdsplads, så kan hun nikke genkendende til tendensen fra undersøgelsen. Hun håber derfor, at undersøgelsen vil blive brugt som anledning til at få sygeplejerskernes arbejdsopgaver kortlagt, så det bliver mere synligt, hvilke opgaver, der tager tid.
- Det vil vi kunne bruge som argumentation overfor arbejdsgiveren om, at vi skal have flere ressourcer, mener fællestilidsrepræsentanten.
Sygeplejerådets næstformand giver hende ret.
- De meget stramme normeringer og den store grad af effektivisering gør, at der ikke er ledige minutter på en arbejdsdag. Der er ganske enkelt ikke nogen buffer. Derfor kan en forholdsvis lille uforudset opgave vælte hele tidsplanen. Resultatet er ofte, at sygeplejerskerne ikke bliver færdige med deres faste opgaver inden for normal arbejdstid. Men de kan naturligvis ikke bare lade patienterne ligge og vente til næste dag. De er nødt til at gøre arbejdet færdigt, og det resulterer i overarbejde, forklarer Grete Christensen, der ikke er i tvivl om at bedre normeringer ville gøre underværker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland