24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

To milliarder på under én time

To milliarder på under én time

Onsdag, 20. april, 2005, 00:00:00

Ingen fik lov til at ødelægge Møller-aktionærernes dag i Bella Centret.

Der efterlades ingen tvivl om, at det er Danmarks største virksomhed, der holder generalforsamling denne mandag. Hele vejen op til Bella Centrets indgang vejrer A.P. Møllers syvtakkede stjerne side om side med dannebrog.
Da ni røde faner fra den københavnske fagbevægelse forsøger at tage opstilling foran indgangen, bliver ordensmagten straks tilkaldt og de fagligt aktive gennet væk.
Med sig har de aktive ikke bare røde faner - men også en rapport fra det amerikanske transportarbejderforbund, som dokumenterer hvordan Mærsk overtræder de internationale arbejdstagerrettigheder i andre lande.
Men den slags kritik skal ikke få lov til at ødelægge verdensfirmaets dag, hvor bestyrelsesformanden om mindre end én time vil offentliggøre det største overskud i selskabets historie.

Alle kan købe en aktie
Adgangsbilletterne til denne formiddags eksklusive show handles ikke på Billetnet til 160 kroner, men på Københavns Fondsbørs. En A-aktie koster cirka 56.000 kroner, en B-aktie cirka 58.000 kroner. I garderoben hænger ikke vindjakker men pelse og habitjakker.
Indenfor fanger en dame med fin hat straks opmærksomheden hos Arbejderens udsendte.
Skjorten og lærredsbukserne er nystrøgne, skægstubbene barberet væk - og De-formen har journalisten indøvet hjemmefra. Måske derfor ser den nydelige dame igennem fingre med at pennen kommer fra 'Arbejderbladet'.
- Møller er en legendarisk figur. Han er en fremragende personlighed. Og arbejdsom. Han arbejdede jo til han var næsten 100 år. Da Mærsk Mc-Kinney Møller blev elefantridder, besluttede jeg mig for at købe aktier i firmaet. Man skal langt tilbage i historien før en borgerlig sidst fik en elefantorden. Derfor synes jeg, det var en god grund, fortæller Vibeke Dilling Tortzen til Arbejderen.
- Her op til 60 året for Danmarks befrielse er det også vigtigt at huske på, at A.P.Møller var selskabet, der var med til at få Danmark på den rigtige side i krigen. Den danske flåde sejlede i de allieredes tjeneste. Det er en vigtig bedrift i frihedskampen.
Vibeke Dilling Tortzen er velorienteret og ved godt, at både den amerikanske transportarbejderfagforening, Teamsters, og Frank Aaen fra Foreningen af Kritiske Aktionærer vil indtage talerstolen på generalforsamlingen, der starter om få minutter.
- Det viser at A.P.Møller er et selskab, hvor dialogen er åben. De er jo kommet ind på lovlig vis ved at købe aktier. Firmaet har udviklet sig. Nu har vi en dialog med fagbevægelsen, mener Vibeke Dilling Tortzen.
Ønsket om dialog viser sig at blive besværliggjort af, at A.P.Møllers bestyrelsesformand insister på at svare på dansk til Teamsters repræsentant.

Showet kan begynde
I den store sal hænger to store lyseblå bannere ned fra væggen med Møllers syvtakkede stjerne. Ved udgangene står slipseklædte unge fra Møller-virksomheden med en lille nål med de syv stjerner i jakkesættet. Der er noget loge-agtigt over forestillingen. Imellem de to bannere hænger en kæmpe-skærm, hvor A.P. Møllers bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen, byder velkommen.
- A.P. Møller aktien er den mest likvide aktie på Københavns Fondsbørs... Omsætningen er steget fem procent til 166 milliarder kroner... Omsætningen ville have været endnu større hvis ikke dollarkursen i perioden faldt med ni procent, fortæller bestyrelsesformanden.
Imens lytter aktionærerne med stive ører og åben pengepung.

Dialogen udebliver
Ekstra stive bliver ørerne, da Chuck Mac fra Teamsters får mikrofonen i hånden.
Han opfordrer A.P. Møller til at indføre FN's arbejdstagerorganisations regler i sin globale politik. Og gør opmærksom på, at Teamsters i dag offentliggør en rapport, der beskriver forholdene for de Mærsk-ansatte i Mellemamerika. Her hører dårlig levestandard, ingen sygeforsikring, farlige arbejdsforhold og ingen ret til at organisere sig og stille fælles krav, til dagens uorden.
Konkret opfordrer han til, at Mærsk-ledelsen og fagforeningen sætter sig sammen og finder en fælles løsning. Men bestyrelsesformanden tager ikke imod opfordringen. Dialogen bliver ikke nemmere af, at svarene til Teamster-repræsentanten afgives på dansk.
- Jeg kender ikke til detaljerne om forholdene i Mellemamerika. Vores selskab har ikke fået tilsendt nogen rapport. Vi overholder loven og forhandler ikke kollektivt. Vi forhandler ikke med ulovlige priskarteller, lød beskeden fra Michael Pram Rasmussen til fagforeningen, der havde købt for tusindvis af kroner aktier og taget hele vejen fra USA i håb om dialog.

Valutaindtjeningen er steget
Med en A-aktie kommer man langt. Selv Frank Aaen fra Foreningen af Kritiske Aktionærer tiltales 'Hr. Frank Aaen', da han kaldes på talerstolen efter at have bedt om ordet.
Frank Aaen er interesseret i at høre, om selskabet ikke mener, at rederierne skal betale skat på lige fod med resten af erhvervslivet.
Men da bestyrelsesformanden hører spørgsmålet ophører venligheden. Frank Aaen fejes af talerstolen - til stor jubel for aktionærerne - med svaret: De gunstige skatteregler for rederierne skam har været til gavn for Danmark fordi valutaindtjeningen er steget.

Nydelig opførsel
Selve generalforsamlingen klares på under én time. Det tager ikke aktionærerne mange sekunder, at blive enige om at dette års udbytte skal være næsten to milliarder kroner.
- Så er der serveret, slutter bestyrelsesformanden generalforsamlingen med et stort dollargrin som fylder hele fladskærmen.
Lyset tændes og aktionærerne flokkes omkring Mærsk Mc-Kinney Møller, der sidder på første række. Den ældre hvidhårede mand må skrive autografer til unge slipseklædte fans. En ældre herre presser sig igennem mængden for at præsentere hr. Møller for sit barnebarn. Uanset om Møller har en magisk tiltrækningskraft eller ej, så skal det unge barnebarn fra familien med Møller-aktierne nok blive til noget.
Havnearbejdernes kritik af, hvordan selskabet behandler sine ansatte i andre lande får ikke lov til at ødelægge denne fine dag.
- Det foregik ordentligt. De opførte sig jo pænt og nydeligt, bemærker en ældre dame med guldøreringe inden hun lader sig betjene af en af Bella Centrets piccolo'er med rød butterfly og får en kop kaffe med tilhørende småkager.
En anden dame var særligt begejstret for Hr. Aaens indslag:
- Jeg kan godt lide det her sus, der kommer, når du går på talerstolen. Og du får da svar på dine spørgsmål...
Alt i alt virkede aktionærerne godt tilfredse med dagen. Og næsten to milliarder på mindre end én time må da også siges at være en rimelig dagløn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland