24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Ingen respekt for demokratiet

- Ingen respekt for demokratiet

Torsdag, 21. april, 2005, 00:00:00

Ja-siden vil fifle med folkeafstemingen, efter et fransk nej. De går efter at få et ja, som kan misbruges videre i forhandlingerne. Det frygter nej-sigerne i SF.

Debatten om, hvad der skal ske, hvis franskmændene stemmer nej til EU-forfatningen d. 29.maj, rumler videre.
Alle nej-bevægelserne har meldt klart ud, at den danske folkeafstemning skal aflyses ved et fransk nej. Alligevel insisterede de fem ja-partier under tirsdagens debat i folketingssalen på at gennemføre afstemningen, uanset hvad.
Holger K. Nielsen indrømmer dog, at ja-partiernes beslutning kan blive torpederet af virkeligheden.
- At Frankrig siger nej betyder ikke, at vi automatisk skal aflyse folkeafstemningen. Men der vil naturligvis komme en debat på EU-topmødet i juni, som kan ændre præmisserne, og det må vi så tage stilling til, siger Holger K. Nielsen fra SF til Jyllands-Posten.
Også den britiske premierminister Tony Blair indrømmer nu, at 'vi kan jo ikke afholde folkeafstemning om ingenting'. Blair vil formentlig græde tørre tårer over aflysningen af en folkeafstemning, hvor han står til en gemen vælgerlussing.
Ja-siden i Danmark derimod håber på at trække et ja hjem, som så efterfølgende kan bruges som blankocheck, også til de nye versioner af EU-forfatningen, der måtte komme efter et fransk nej.
Det frygter i hvert fald Thomas Medom Hansen, der er tidligere SFU-landsformand og aktiv i Borgerinitiativet.
- Så længe de har meningsmålingerne med sig, vil de forsøge at hive et ja hjem, som de så kan bruge til at sige:'I har jo givet os et mandat. I skal ikke stemme igen', forudser Thomas Medom overfor Arbejderen.
- Men de skal ikke snyde os for en afstemning. Hvis forfatningen skal ændres efter de franske ønsker, får vi et EU med endnu stærkere instrumenter til at harmonisere socialpolitikken. Og det er ren gift for os, fortsætter han.
Også Morten Homann, fra SF`s folketingsgruppe tager afstand fra regeringens fifleri.
- Al anstændighed siger, at hvis Frankrig stemmer nej, ligger bolden hos den franske befolkning. Så må den spille ud, siger Morten Homann til Arbejderen.
På nej-siden er det kun Enhedslisten, der ønsker at fastholde en folkeafstemning om EU-forfatningen i Danmark, i tilfælde af et fransk nej:
- Vi synes, det er vigtigt at få befolkningens tilkendegivelse overfor forfatningen. Vi har tidligere set afstemninger hvor de politiske ledere underkender valgenes resultat. Derfor er det helt afgørende, hvis den franske befolkning stemmer nej, at danske vælgere også får adgang til at forkaste forfatningen. Dette vil styrke nejet og give et klart signal om, at vi sammen med de øvrige sociale og folkelige bevægelser i Europa ønsker at skabe en anden udvikling, siger Rune Lund om partiets standpunkt.
Skulle den danske folkeafstemning blive fastholdt trods fransk nej, tror Thomas Medom, at det i sig selv vil føde mange nye nej-stemmer.
- Det vil være total mangel på respekt for demokratiet. Man tromler bare videre. Det vil mange reagere på, vurderer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland