24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skjult gensplejsning i mad

Skjult gensplejsning i mad

Lørdag, 23. april, 2005, 00:00:00

Butikkerne er fyldt med fødevarer fremstillet med gensplejset materiale, viser en ny undersøgelse, og forbrugerne har ikke en chance for at sige fra.

Den pakke med hakket kød, du tager med hjem fra supermarkedet, steger og sætter til livs, er sandsynligvis fyldt med skjult gensplejsning. Først og fremmest fordi der er masser af gensplejset soya i hovedparten af det danske foder til grise og køer.
Det viser en kortlægning af omfanget af gensplejsning i den danske fødevareproduktion, som Institut for Fødevarestudier og Agroindustriel Udvikling har udarbejdet for fagbladet Ingeniøren.
Også andre varer, som brød, ost og juice, er fyldt med gensplejsede enzymer, der bruges i fremstillingsprocessen.
- Det er et stort problem, at forbrugerne ikke kan træffe et så vigtigt valg i deres daglige indkøb. Jeg har personligt ikke mødt en eneste GMO-mærket vare under mine indkøb. Det står i skærende kontrast til, at der bruges mere og mere gensplejset materiale i vores mad, siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet, til Arbejderen.
Det er EU, der har bestemt, at varerne ikke skal mærkes. Hverken gensplejset foder eller gensplejsede enzymer er nemlig en ingrediens i varen.
Derfor aner to tredjedele af forbrugerne ikke, at gensplejsede organismer er en del af den mad, vi spiser til daglig, afslører rapporten. Halvdelen af forbrugerne aner ikke, at dyrene fodres med gensplejset foder.
- Lige nu står vi overfor en debat om dyrkning af gensplejsede afgrøder på danske marker. Så længe det færdige produkt ikke skal mærkes, vil sådan et forslag glide lettere igennem. Når forbrugerne ikke 'mærker' den stigende gensplejsning i dagligdagen, er emnet jo langt mere ufarligt, fortsætter Camilla Udsen.
Stik imod fødevare- og genindustriens hemmelighedskræmmeri, kræver forbrugerne ren besked om, hvad de putter i munden: Ni ud af ti forbrugere vil have mærket de fødevarer, som stammer fra dyr fodret med gensplejset foder, fastslår interviews med 600 forbrugere, som Institut for Konjunktur-Analyse har foretaget.
Enhedslisten afkræver nu fødevareministeren svar på, om han vil tage initiativ til en oplysningskampagne om fødevareindustriens stigende brug af genteknologi.
- Det er chokerende! Det er meget alvorligt det her. Det handler ikke om, hvorvidt gensplejsede fødevarer er usunde eller ej. Den stigende brug af gensplejset såsæd til afgrøder risikerer at sprede sig til resten af naturen. Det er et angreb på hele det økologiske landbrug. Hvis de økologiske produkter forurenes, er det slut med at beskytte sig mod de gensplejsede afgrøder, konstaterer fødevarepolitisk ordfører for Enhedslisten, Per Clausen, overfor Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland