25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Liste Ø satser på socialistisk nej

Liste Ø satser på socialistisk nej

Tirsdag, 26. april, 2005, 00:00:00

Enhedslisten vil spille på flere strenge i kampen mod EU-forfatningen - men der skal især spilles på Ø-strengen

Kampen mod EU-forfatningen bliver en hovedopgave for Enhedslisten - en opgave der forpligter, fordi Enhedslisten er eneste venstrefløjsparti i Folketinget som er imod forfatningen. Partiets nye arbejdsplan lægger op til egne aktiviteter, at arbejde i de brede bevægelser og at finde sammen med forfatningsmodstandere på venstrefløjen - især i SF og SFU.
På weekendens årsmøde blev tiden brugt på at diskutere Enhedslistens egen kampagne. Der lå ikke en egentlig plan for kampagnen til årsmødet, men enkelte initiativer ligger fast: 1. maj kommer et temanummer af avisen Alternativ med fokus på EU-forfatningen. Herudover arbejdes med en bustur, et seminar, en hjemmeside og en skolestartskampagne.
- Hvor skal Enhedslisten lægge sine kræfter? Enhedslisten skal kaste sig ind i et ja til socialismen. Der findes to slags nej`er i det her land: Dansk Folkepartis nej og Enhedslistens nej. Vi skal arbejde for, at det bliver det venstreorienterede nej, der vinder. Det står ikke i modsætning til, at Enhedslisten lokalt går ind i det brede nej-samarbejde. Men vi står altså med 1000 nye medlemmer. De skal have noget at lave - de skal ud sammen med os i Enhedslistens organisation, fastslog Majbrit Berlau fra Enhedslisten på Nørrebro.
Den melding fik Jakob Lindblom fra Århus på talerstolen for at efterlyse, at Enhedslisten går mere aktivt ind i det brede initiativ 'Ja til Europa - Nej til EU-forfatning.'
- At vinde et nej den 27. september er den største opgave, vi har stået overfor i meget lang tid. Derfor bør vores socialistiske kampagne først og fremmest køres centralt fra. Ja vi er socialister. Ja vi skal føre en socialistisk kampagne. Men desværre er 51 procent af befolkningen ikke socialister. Derfor er det vigtigt, at vores medlemmer prioriterer at gå ind i de lokale, brede nej-komiteer, erklærede han.
Det var der ingen som forholdt sig til i debatten, der mest kom til at dreje sig om, hvorvidt danskerne skal stemme den 27. september, hvis Frankrig stemmer nej.
Bent Hindrup, tidligere medlem af EU-parlamentet for JuniBevægelsen, kritiserede folketingsgruppens udmelding om, at Danmark skal stemme, selvom det bliver et nej i Frankrig.
- Nej`et er et veto. Det skal vi ikke så tvivl om. Vi skal fastholde vetoretten. En ny forfatning kan ikke træde i kraft, medmindre den er godkendt af samtlige lande. Vi skal hjælpe med at holde fast i, at et fransk nej til forfatningen betyder, at så må den franske ministerpræsident meddele sine europæiske kollegaer, at forfatningen er faldet. Det er vigtigt, at vi ikke sender vildledende signaler på det her spørgsmål. Forfatningen falder - uanset om det er Danmark eller Frankrig der stemmer nej, sagde Bent Hindrup.
Men årsmødet skiftede ikke kurs på dette punkt.


Ny hovedbestyrelse
Enhedslistens årsmøde valgte en ny hovedbestyrelse på 21 medlemmer. Hovedbestyrelsen består af:
Majbrit Berlau
Janne Glerup
Søren Søndergaard
Ingelise Bech Hansen
Inger V. Johansen
Finn Sørensen
Rune Lund
Bizhan Alanjkesh
Gry Blom Hempel
Helge Bo Jensen
Farrokh Jafari
Jaleh Tavakoli
Falle Hjorth
Bruno Jerup
Rune Jacobsen
Marianne Frederik
Claus Pedersen
Brian Skov
John Littau
Mette Bang
Morten Riis

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland