18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forskning i mangan droppes

Forskning i mangan droppes

Onsdag, 27. april, 2005, 00:00:00

Det er ikke nødvendigt at forske mere i mangan, vurderer forskningsinstitut. Manglende registrering af fortidens synder lader syge støberiarbejdere i stikken, mener 3F.

Adskillige øjenvidneberetninger tæller ikke, når tidligere jernstøberiarbejdere er oppe imod systemerne og foreløbig uden held forsøger at hive sølle erstatninger hjem for ødelagte liv som følge af mange års arbejde med mangan.
Der skal forskning til. Forskning der kan dokumentere, at det smertehelvede, som mange af dem i dag lider under, skyldes elendige miljøforhold på deres forhenværende arbejdsplads.
Muligheden for forskning af mangan var pludselig til at øjne, da beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen satte en undersøgelse i gang i febraur 2004. Det skete efter, at 3F havde skrevet den ene mere rystende beretning efter den anden om ødelagte arbejderes liv.

Håb forude
Hjort Frederiksen bad Arbejdsmiljøforskningsfonden se på mulighederne for hurtigt at sætte et forskningsindsats på området i gang.
Først skulle en udredning sikre overblik og gøre status over den aktuelle viden på området, herunder viden om niveauet for brug af mangan på danske arbejdspladser i dag, beskrev fonden sin opgave. Udredningen kostede en halv million kroner og lå klar i juli 2004. Den slog tre ting fast:
De helbredsmæssige problemer, som er konstateret hos danske støberiarbejdere, skyldes fortidens synder.
De nugældende grænseværdier for brug af mangan giver ikke helbredsmæssige problemer i dag.
Og endelig. 'Udredningen peger på muligheden for en eventuel registerbaseret undersøgelse af sammenhænge mellem erhverv og forekomst af lidelser relateret til udsættelse for mangan'.
Denne sidste del af udredningen gav forhåbning om, at der kunne være hjælp på vej til støberiarbejderene. Men da Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg, der hører under Arbejdstilsynet, i efteråret 2004 skulle fastlægge fremtidig forskningsstrategi og -temaer, stod mangan ikke på listen.

Svineri uden konsekvenser
Udredningen og den efterfølgende beslutning i Arbejdsmiljøforskningsudvalgets bestyrelse lader de erhversskadede arbejdere i stikken, mener faglig sekretær Hardy Thorup. Han har arbejdet med mangansager siden 1999 i 3F Kongedalen.
- Vi får tilsyneladende aldrig kastet lys over det svineri, der er foregået inden 1990. Ifølge udredningen er der så meget styr på mangan i dag, at det ikke er nødvendigt at forske mere i det, men det hjælper ikke de medlemmer, der er blevet syge af skidtet. Kun en forskning bagud kunne have hjulpet dem, siger en forarget Hardy Thorup til Arbejderen.
Han har desværre ikke tillid til, at de faglige organsiationer og arbejdsgiverne kan blive enige om at grave i fortiden. For ham at se er det arbejdsgiverne, der har vundet ved Forskningsudvalgets beslutning.
Den faglige sekretær sætter nu sin lid til retssystemet. 3F har rejst en principiel sag mod Den Sociale Ankestyrelse, der har afvist, at et medlem er blevet manganforgiftet efter 34 års arbejde på det nu lukkede jernstøberi Kongeaaen ved Vamdrup.
Vinder 3F den sag, så har den jyske afdeling omkring 100 sager liggende, mange af dem parat til at blive sendt videre i arbejdsskadessystemet.

Vil se fremad
Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg består af ni personer. Formanden udpeges af beskæftigelsesministeren, mens de øvrige udvalgsmedlemmer udpeges af Arbejdsmiljørådet.
Formand er direktør for Arbejdstilsynet, Jens Jensen.
Øvrige medlemmer er fordelt med fire til hver af arbejdsmarkedets parter:
Niels Sørensen, konsulent i LO.
Ulla Sørensen, forbundssekretær i 3F.
Gitte Daugaard, faglig sekretær i FTF.
Per Tybjerg Aldrich, seniorkonsulent ved COWI A/S (AC).
Anders Just Pedersen, Arbejdsmiljøkonsulent i DA.
Hanne Lindberg Greisen, advokat i SALA.
Lars Andersen, kontorchef i Ledernes Hovedorganisation.
Lillian Friis, kontorchef i KL.
Niels Sørensen indrømmer, at det var udredningen fra juli sidste år, der fik indflydelse på hans beslutning i Arbejdsmiljøforskningsudvalget.
- Vi skulle tage stilling til, om der manglede forskning på området, og rapporten gav os ikke det håndtag, der kunne tale for at sætte yderligere forskning i gang på området, siger Niels Sørensen til Arbejderen.
Han kan godt, se at de tidligere støberiarbejdere dermed bliver efterladt i en håbløs situation. På den anden side mener han, at det er vigtigt at se fremad med ny forskning på nye områder.
- Så den form for historisk forskning, der for mig at se vil være tale om, når man skal grave i fortidens brug af mangan, mener jeg ikke er Arbejdsmiljøforskningsfondens bord. Men hvem der så kunne forestå en sådan undersøgelse, ja der bliver jeg dig svar skyldig, siger Niels Sørensen.

Føler sig svigtet
De arbejdere, hvis helbred er blevet ødelagt fordi de har arbjedet med mangan, føler sig svigtet og ved ikke, hvordan de skal kunne bevise, at arbejdet har gjort dem syge, når forskningen droppes.
Det kan Ulla Sørensen, forbundssekretær fra 3F, godt forstå.
- Jeg er ikke i tvivl om, at de er blevet syge af arbejdet med mangan. Og rent menneskeligt kan jeg sagtens følge deres konklusion, siger hun.
Men forståelse eller ej, så har hun sammen med et enigt udvalg været med til at beslutte, at der ikke behøver mere forskning i mangan.


- Vi får tilsyneladende aldrig kastet lys over det svineri, der er foregået inden 1990. Ifølge udredningen er der så meget styr på mangan i dag, at det ikke er nødvendigt at forske mere i det, men det hjælper ikke de medlemmer, der er blevet syge af skidtet. Kun en forskning bagud kunne have hjulpet dem.
Hardy Thorup, faglig sekretær, 3F Kongedalen.

- Den form for historisk forskning, der for mig at se vil være tale om, når man skal grave i fortidens brug af mangan, mener jeg ikke er Arbejdsmiljøforskningsfondens bord. Men hvem der så kunne forestå en sådan undersøgelse, ja der bliver jeg dig svar skyldig.
Niels Sørensen, konsulent i LO og medlem af Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de er blevet syge af arbejdet med mangan. Og rent menneskeligt kan jeg sagtens følge deres konklusion.
Ulla Sørensen, forbundssekretær i 3F og medlem af Det Strategiske Arbejdsmiljøforskningsudvalg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland