25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kemi-frygt lagt i syrebad

Kemi-frygt lagt i syrebad

Fredag, 29. april, 2005, 00:00:00

EU`s kemi-giganter kan godt tørre øjnene: De har ingen grund til at græde krokodilletårer: Ny kemikalie-lov får stort set ingen økonomiske konsekvenser

- Nu har kemiindustrien ikke længere noget økonomisk argument for at afvise forslaget om at begynde at registrere nogle de mange tusinde kemiske stoffer, der omgiver os i hverdagen. Rapporten viser, at der ikke er hold i den skræmmekampagne som kemiindustrien har kørt. Industrien har lavet et selvmål med den her rapport.
Henrik Pedersen, kemi-kampagnemedarbejder hos Greenpeace, er en glad mand.
Han har kigget i en ny rapport, om de økonomiske konsekvenser af EU`s kommende registrering af en del af de kemikalier der findes i vores hverdag. Selvom rapporten er købt og betalt af den europæiske arbejdsgiverforening og den europæiske kemi-lobby, konkluderer den, at det nye forslag ikke vil skade industrien.
Rapporten har set på 152 kemiske stoffer, som bruges i biler, papir, indpakning og elektronik. Udgifterne til at registrere kemikalierne vil i høj grad blive betalt af industriens underleverandører. Og en registrering vil ikke betyde, at industrien må droppe vigtige kemikalier, fastslår rapporten.
Kemiindustriens har ellers haft dommedags-brillerne på og advaret mod, at en kortlægning af blot nogle få tusinde kemikaler vil føre til udflytning af arbejdspladser og tab af konkurrenceevne.
- Rapporten kan også tages som udtryk for, at det allerede er lykkedes for kemi-industrien, at udvande den nye forordning så meget, at de ikke bliver ramt. Men nu kan vi komme igang med at forbedre de nye EU-regler. Det er der kraftigt brug for, fastslår Henrik Pedersen.
Blandt andet vil han gerne sikre, at der kortlægges flere end de 30.000 kemikalier, som EU lægger op. Der findes over 100.000 kemikalier i europæernes hverdag. Desuden kræver Greenpeace, at industrien skal tvinges til at erstatte farlige kemikalier med mindre farlige, når det er muligt.
Selvom kemi-industriens økonomiske argument nu er blevet godt og grundigt pillet fra hinanden, er Henrik Pedersen irriteret over, at det er lykkedes kemi-lobby`en (CEFIC) at gøre forslaget til et spørgsmål om det koster penge eller ej for kemikalie-producenterne.
- Hvorfor skal det være gratis for industrien, at vi nu vil kortlægge og registrere nogle af deres mange farlige kemikalier. Kemiindustrien er blevet forkælet i årevis. Det er dybt utilfredsstillende, at der skal tages hensyn til Det Indre Marked og økonomiske interesser, når det handler om registrere kemikalier og sikre folkesundheden, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland