25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Strid om dansk uddannelsesniveau

Strid om dansk uddannelsesniveau

Fredag, 06. maj, 2005, 00:00:00

Det er overdrevet, når Velfærdskommissionen siger, at danskernes uddannelsesniveau er gået i stå, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Udviklingen i danskernes uddannelsesniveau er gået i stå, og vi sakker bagud i det internationale uddannelseskapløb.
Sådan lød konklusionerne i den rapport, som Velfærdskommissionen offentliggjorde i begyndelsen af marts.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har kigget nærmere på konklusionerne og er nået frem til, at det ikke står så galt til.
- Vores analyse viser, at der er sket betydelige fremskridt i det danske uddannelsesniveau, også i de seneste 10-15 år. Så selvom vi ikke er uenige med kommissionen i, at der kan være brug for reformer af det danske uddannelsessystem, bør det selvfølgelig ske på et retvisende grundlag, siger manden bag analysen, økonom Thomas V. Pedersen, til Ugebrevet Mandagmorgen.
Han kritiserer den metode, som Velfærdskommissionen har anvendt for at nå frem til sine konklusioner.
Kommissionen har sammenlignet, hvor stor en del af de 25-34-årige og de 45-54-årige, der har en videregående uddannelse. Den sammenligning viser en meget lille forskel, der fører til konklusionen, at der i de sidste 20 år 'ikke er væsentlige fremskridt, når man ser på danskernes uddannelsesniveau'.
Det er intetsigende og i værste fald direkte misvisende, mener AE, der kritiserer sammenstillingen for ikke at tage højde for at danske studerende er relativt gamle, før de afslutter deres studier. Eksemplevis er omkring en syvendedel af 25-34-årige danskere stadig under uddannelse.
Derfor kan deres uddannelsesniveau ikke umiddelbart sammenlignes med ældre generationers eller med niveauet for unge i andre europæiske lande, mener AE.
Erik Jørgen Hansen, forskningsprofessor ved Danmarks Pædagogiske Universitet, er enig. Også han tvivler på kommissionens konklusioner. Forskeren siger til Ugebrevet:
- De sammenligninger, som jeg selv har foretaget af forskellige generationer, viser klart, at der i forhold til for 20 år siden er en betydelig større del, der får en videregående uddannelse.
AE`s undersøgelse viser blandt andet, at andelen af danskere der får en videregående uddannelse er steget med knap en tredjedel i løbet af de sidste 20 år. Modsat er størrelsen på den gruppe der ikke får anden uddannelse end grundskolen faldet med næsten 12 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. maj. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland