19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ansatte fratages rettigheder

Ansatte fratages rettigheder

Tirsdag, 17. maj, 2005, 00:00:00

Regeringen vil fratage 250.000 kommunalt ansatte deres faglige rettigheder i forbindelse med gennemførelsen af kommunalreformen

250.000 offentligt ansatte vil i løbet af næste år få¬et brev om, hvor og som hvad de skal møde på arbejde den 1. januar 2007, hvor kommunalreformen skal træde i kraft. Og det har de bare at rette sig efter - længere er den ikke.
Regeringen vil nemlig sætte forvaltningsloven ud af kraft, og dermed fratage de kommunalt ansatte retten til partshøring og aktindsigt ved overflytning til nyt arbejde.
Det fremgår af regeringens forslag til Lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen, i daglige tale kaldet Procedureloven.
Det Kommunale Kartel, der omfatter de kommunalt ansattes fagforbund, har spurgt Lars Løkke Rasmussen, hvorfor lovforslaget berøver de ansatte deres rettigheder ved overflytning til nyt arbejde. I svaret siger indenrigsministeren, at det sker af hensyn til - de ansatte.
Ifølge indenrigsministeren vil partshøringer trække hele rokaden i langdrag, og det vil skabe usikkerhed for de ansatte. Ved at give de kommunale arbejdsgivere hånds- og halsret over de ansatte, undgår man den slags. Og i øvrigt er de ansatte beskyttet af samarbejdssystemet, tilføjer Lars Løkke Rasmussen.
Det sidste holder desværre ikke, påpeger Det Kommunale Kartel. Samarbejdssystemet varetager udelukkende de kollektive rettigheder, ikke de individuelle rettigheder, der ligger forvaltningsloven, understreger kartellet. Kartellet henviser til, at Folketingets Ombudsmand under en høring i Retsudvalget har rejst nøjagtig de samme kritikker mod Procedureloven.
Det Kommunale Kartel er i øvrigt også utilfreds med, at de kommunalt ansattes faglige organisationer ikke er repræsenteret i bestyrelsen for det evalueringsinstitut, der ifølge et andet lovforslag skal holde øje med hvordan de nye storkommuner og regioner varetager deres opgave.
Ifølge indenrigsministeren er de faglige organisationer udelukket for ikke at gøre bestyrelsens til et forum for 'særinteresser'. Til det svarer det Kommunale Kartel, at det, at kun arbejdsgiversiden er repræsenteret i bestyrelsen, netop vil gøre den til et forum for særinteresser.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. maj. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland