Færre uddannelsespladser sammen med afskaffelse af skolepraktik (SKP) på otte erhvervsuddannelser begynder nu at sætte sine spor
Færre uddannelsespladser sammen med afskaffelse af skolepraktik (SKP) på otte erhvervsuddannelser begynder nu at sætte sine spor.
På de tekniske skoler i landets tre største byer meldes der om stort frafald af elever, der har gennemført grundforløbet, men ikke har kunnet finde en praktikplads i et firma. Med den kraftige indskrænkning i SKP-ordningen fra årsskiftet har mange unge ikke længere mulighed for at gøre uddannelsen færdig og de vælger helt at droppe skolen.
I København har 111 unge indtil nu droppet uddannelsen, fordi de ikke kan få praktikplads, i Odense har 150 gjort det samme. Situationen er den samme i Århus.
- Vores tal viser, at 105 ud af 199 ikke har fået praktikplads og derfor er droppet ud. Det svarer til over 55 procent af alle, der afslutter grunduddannelse, siger uddannelseschef på Århus Tekniske Skole, Finn Poulsen, til Århus Stiftstidende.
Skolen offentliggjorde den 20. maj tal, der viste en forventning om, at 350-400 unge i år ikke kan komme til at færdiggøre deres uddannelse, fordi de mangler praktikplads. På landsplan skønner de tekniske skoler, at det kan komme til at dreje sig om tusindvis af unge.
- Det er skræmmende tal, der viser, at der må tages politiske initiativer nu, siger Rasmus Gudmandsen, formand for Erhvervsskolernes Elev Organisation.
I går lagde Århus Tekniske Skole lokaler til en høring om afskaffelsen af skolepraktik. Martin Larsen fra LO Ungdom Region Århus har været med til at stable høringen på benene.
- Vi har foretaget en undersøgelse blandt eleverne på grundskoleforløbet. Den viser blandt andet, at 30 procent af gruppen under 24 år på grund af situationen er startet på en ikke-ønsket uddannelse. Konsekvenserne kan man se for sig. Vi ender med at sende arbejdskraft ud på arbejdspladserne, som ikke har det engagement, som opstår af at arbejde med det, man har lyst til, siger Martin Larsen til Arbejderen.
Han håber også på politisk handling, men desværre har det ikke været muligt at få repræsentanter fra Venstre, De Radikale og Dansk Folkeparti, der stod bag SKP-forliget, til at møde op til høringen.
- Heller ikke Dansk Industri så sig i stand til at sende nogen. Alligevel håber vi, at der kan komme nogle forslag frem på høringen, dels om hvad de her unge skal stille op, dels forslag til hvordan man kan få arbejdsgiverne til at oprette flere uddannelsespladser, siger Martin Larsen.
Han mener selv, at det er på sin plads at genetablere SKP-ordningen, indtil der er oprettet det nødvendige antal uddannelsespladser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278