Sekretariatschef i AK-Samvirke: Tror Hjort virkelig, at fordi man sætter de ældre under pres, vil der pludselig opstå et blomstrende arbejdsmarked for dem?
Ifølge beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen kan der komme 10.000-12.000 flere ældre mellem 55 og 60 år i arbejde, hvis man strammer dagpengereglerne for denne gruppe. Derfor vil han fremsætte forslag om at sætte deres dagpengeret ned til fire år og gøre aktivering obligatorisk.
Stramningen gør kun reglerne identisk med dem, der gælder for arbejdsløse under 55 år, anfører ministeren, og henviser til at der er dobbelt så mange arbejdsløse blandt de 59-årige i forhold til de 54-årige.
Men det formilder ikke Torben D. Jensen, sekretariatschef i a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke. Han kalder udspillet for 'usympatisk'.
- Regeringen fokuserer udelukkende på at øge udbuddet af arbejdskraft, men ser aldrig på efterspørgselssiden. Der er simpelthen ingen krav til arbejdsgiverne. Arbejdsløsheden har altid været større for dem op mod de 60 år. Tror beskæftigelsesministeren virkelig, at fordi man sætter de ældre under pres, vil der pludselig opstå et blomstrende arbejdsmarked for dem?
Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviser Hjorts forslag. Men hvis der alligevel skulle opstå et flertal for forslaget, skal i hvert fald to krav opfyldes samtidig, mener Torben D. Jensen.
- For det første skal dem, der falder for dagpengegrænsen, i så fald tilbydes et reelt job, så de ikke havner på kontanthjælp. For det andet skal servicejob-ordningen genindføres. Det giver nogle muligheder for de ældre ufaglærte, og mulighed for genoptjening af dagpengeretten.
I går fremsatte de Radikale også forslag om obligatorisk a-kasse-medlemskab og gradvis nedtrapning af dagpenge, jo længere man er arbejdsløs.
- Det er jo så sort som det kan være, mener AK-Samvirkes sekretariatschef.
- Begge dele, både obligatorisk arbejdsløshedsforsikring og nedtrapning af dagpenge er helt uantagelige forslag. Hvis man gør arbejdsløshedsforsikringen obligatorisk, statsliggør man en af grundpillerne for fagbevægelsen. Og hvad nedtrapningen af dagpengene angår, lyder det så nemt - og billigt. Men det er simpelt hen politisk plat, lyder sekretariatschefens dom.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278