Hvis EU får held til at gennemføre dette forslag, vil det være et alvorligt overgreb mod hele ¤¤Foreningsdanmark¤¤, og mod ytringsfriheden, siger FTF-formand
Alle civile organisationer, fra fagforeninger og hjælpeorganisationer, til den lokale spejder- eller husmoderforening skal i fremtiden overvåges og kontrolleres af myndighederne i hvert enkelt EU-land.
Det er hovedindholdet i et forslag, som EU-Kommissionen har sendt til høring. Hensigten med forslaget er - ifølge EU - at undgå, at foreningerne misbruges af terrorister.
Forslaget fra EU har ikke tidligere været offentligt, men blev i mandags gjort tilgængeligt af fagforeningen FTF, der har fået det til høring.
-Vi har valgt at lægge EU`s forslag ud på nettet, fordi vi dermed vil fremtvinge en bredere debat i befolkningen og lægge pres på politikerne. Det er jo et særdeles vidtgående forslag, som vil berøre hele 'Foreningsdanmark'. Det kan ikke være rigtig at det skal køre gennem systemet for nedrullede gardiner uden en bred principiel debat, forklarer Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, overfor Arbejderen.
-Vi mener, at EU med forslaget vil komme til at begrænse de demokratiske rettigheder meget voldsomt, både ytringsfriheden og foreningsfriheden.
Et af forslagene fra EU-kommissionen er, at enhver forening, der vil indsamle penge offentligt eller søge om statsstøtte, skal lade sig registrere i en statslig database, og underkaste sig et såkaldt Code of Conduct. Ifølge retningslinerne skal foreninger, der vil indsamle penge, således oplyse navnene på alle deres medlemmer. Desuden skal de redegøre for, hvem der har ydet penge til indsamlingen, og hvad pengene bruges til. Og hvis myndighederne i et EU-land får mistanke om, at en forening misbruges af terrorister, skal der uden yderligere kendelse kunne foretages ransagning af den pågældende forening.
-Jeg kunne da godt forestille mig, at ikke alle, der modtager Frelsens Hærs julepakke ønsker at blive registreret, før de kan modtage hjælp til julemiddagen. Og en række donorer synes måske, at det er en privat sag, at de støtter Red Barnet og Danmarks Naturfredningsforening og har derfor ikke lyst til, at deres bidrag skal være offentlig tilgængeligt, siger Lars Bo Langsted, der er professor ved Ålborg Universitet og specialist i økonomisk kriminalitet til FTF's blad, Resonans.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278