Fagbevægelsen har påtaget sig en enorm opgave ved at søge at få østarbejderne ind under danske overenskomster, mener arbejdsmarkeds-forsker Flemming Ibsen
Har vi ikke allerede vænnet os til, at der snakkes polsk, lettisk og estisk på danske arbejdspladser, så må vi hellere gøre det.
Østeuropæerne er nemlig kommet for at blive, mener Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
- Man må nok sige, at man har undervurderet problemets omfang. Dels var det måske ikke ventet, at polakkernes lyst til at tage herop ville være så stor, og dels vil der med den store lønforskel, der er tale om, konstant være et meget stort pres for at hente østarbejdere herop, siger han til Nordjyske Stiftstidende.
Han påpeger, at fagbevægelsen har påtaget sig en enorm opgave ved at søge at få østarbejderne ind under danske overenskomster.
- I længden tror jeg ikke, at det er muligt for fagbevægelsen at dæmme op for de lavtlønnede østeuropæere. Og der vil gå lang tid, før lønniveauet udjævnes, siger Flemming Ibsen.
Siden EU-udvidelsen første maj 2004 har 5.200 østeuropæere haft arbejde på danske byggepladser. Kun 239 af dem har fået arbejdstilladelse og et fåtal er dækket ind af en overenkomst, der sikrer dem arbejde på danske vilkår, lyder det fra Bygge- Anlægs- og Trækartellet, BAT.
Men det kan blive værre endnu, forudser arbejdsmarkedsforskeren.
- I øjeblikket har vi høj beskæftigelse i byggeriet, men hvad sker der, hvis det går ned ad bakke på den front. For ikke at tale om, hvis ledigheden stiger yderligere i Østeuropa, så tror jeg for alvor, at vi vil opleve en ny virkelighed, forudser Ibsen.
Efter hans opfattelse kan det resultere i, at danske lønmodtagere vil vælge at gå ned i løn for at jobbet ikke skal gå til en udenlandsk arbejder.
Han peger derfor på en lovbestemt mindsteløn som en mulig løsning. Han er dog godt klar over, at stærke kræfter vil kæmpe for at bevare den nuværende danske model, hvor arbejdsmarkedet er reguleret ved aftaler og ikke lovgivning.
- De vil nok vurdere det som et nederlag, hvis man skal til at regulere overenskomsterne nedad, men lokalt tror jeg, at mange hellere vil beholde jobbet, fremfor at se det forsvinde til lavtlønslande, mener Flemming Ibsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278