24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Medicingigant køber forskning

Medicingigant køber forskning

Lørdag, 22. oktober, 2005, 00:00:00

Helt i overensstemmelse med den nye universitetslov skal Aalborg Universitet forske for privat amerikansk firma. Magisterforeningen advarer

Aalborg Universitet har skrevet under på den hidtil største kontrakt med en privat virksomhed.
Aftalen er indgået med det amerikanske selskab og førende medicinalgigant GE Healthcare.
Dansk Magisterforening, der organiserer landets offentlige forskere, advarer mod udviklingen.
- Universiteterne skal passe meget på i denne tid. De må ikke blive fabrikker, der leverer rekvireret forskning for store virksomheder. Det klokkeklare eksempel er Dandy-sagen. Den er blevet et symbol på, at private virksomheders interesser ikke er de samme som offentlighedens. Da et tyggeummi ikke viste sig at forebygge huller i tænderne, ville Dandy ikke have resultatet af Århus Universitets undersøgelser offentliggjort. Der findes andre eksempler på, at netop medicinalindustrien ikke nødvendigvis har samstemmende interesser som offentlighedens, advarer Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.
Med aftalen lever universitetet helt op til regeringens nye universitetslov, der pålægger universiteterne at blive mere selvfinanserende ved at gøre 'forskning til faktura'.
Aalborg Universitet har det seneste år indgået 400 aftaler med det private erhvervsliv. Konkret sikrer GE Healthcare sig med kontrakten licens til at benytte en metode, der kan diagnosticere en farlig hjertesygdom og undersøge, om ny medicin giver bivirkninger af hjerterytmen. Metoden er udviklet på Aalborg Universitet. Arbejdet resulterede i en opfindelse ved navn Aalqtec, der nu kobles på GE Healtcares analysesystem.
-Faren er, at forskerne bliver bundet op på, at skulle hemmeligholde resultater, som ikke har de konklusioner, den private virksomhed ønsker. Det er kort sagt forskernes troværdighed og videnskabelighed, der står på spil, siger Ingrid Stage til Arbejderen.
Hun påpeger også, at mange forskere føler sig presset.
-Med den nye universitetslov er det jo lydighedsnægtelse ikke at ville indgå i et samarbejde med private virksomheder. Det er fint nok, at udnytte offentlig forskning. Men jeg er imod, at gøre universiteterne til virksomheder, der sælger ud af deres ansatte. Universiteterne har en helt anden rolle at spille. Nemlig at sikre forskning indenfor områder, som er i almindelige menneskers interesse, men som der ikke nødvendigvis er profit i her og nu, siger hun.
Hverken universitet eller GE Healthcare vil ud med, hvor meget aftalen er værd i kroner og ører.
Aalborg Universitet har brugt lige så mange penge på at udvikle denne kontrakt, som på samtlige de foregående 400 kontrakter med private.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:04

Indland