Højrefløjen i Tjekkiet vil forbyde det store kommunistparti KSCM. Partiet har støtte fra hver femte vælger og har 100.000 medlemmer. Et flertal i Overhuset er for et forbud
af Anders Fenger, Prag
Forestil dig at gå på gaden i Prag. Hver femte tjekke, du møder, stemmer kommunistisk til parlamentsvalget.
I modsætning til de fleste andre østeuropæiske lande forandrede kommunistpartiet ikke sit navn i Tjekkiet, da sovjetblokken brød sammen. KSCM (Böhmens og Mährens Kommunistiske Parti) holdt fast i sin politik og navn.
I dag stemmer 21 procent af vælgerne på partiet ved parlamentsvalget. Hele 25 procent stemte på kommunisterne ved valget til EU-parlamentet, og vælgerne har sendt seks parlamentarikere til Bruxelles.
Netop denne store støtte er grunden til højrefløjens raseri og antikommunistiske hetz. En hetz, der nu kulminerer med forslaget om endeligt forbud mod KSCM og kommunistiske organisationer.
Det mener Josef Rab, der er leder af KSCM`s informationsafdeling. Arbejderen møder ham i partiets enorme bygning midt i Prag:
-Det er helt uhørt at komme med et sådant forslag. De sammenligner kommunisterne med hitlerismen. Det er helt uacceptabelt for alle demokratisk indstillede mennesker her i Tjekkiet, der kender historien.
Hysterisk antikommunisme
Josef Rab er helt holdt op med at se tjekkisk tv, der er hysterisk antikommunistisk. Han ser i stedet udenlandsk tv, der er det rene barnemad i forhold til den 'officielle tjekkiske kommunisthetz', som han udtrykker det.
-Efter ødelæggelsen af østblokken i 1989-1990-1991 var partiet her i Tjekkiet stort set det eneste blandt såkaldt kommunistiske partier, der holdt fast i principperne. Vi holdt fast i de stolte traditioner - lige fra vores stiftelse i 1921, til kampen mod nazisterne under Anden Verdenskrig, og til de forbedringer, der skete i Tjekkoslovakiet efter krigen, siger han.
Josef Rab mener, at det er meget vigtigt, at befolkningen ved, hvor de har kommunisterne.
-En del mennesker forsøgte at presse os til at skifte navn omkring 1990. Ligesom i en række andre østlande, som Polen for eksempel, hvor partiet blev socialdemokratisk. Men vi sagde nej. Vi ville ikke blive socialdemokratiske, smiler Josef Rab, der har været medlem af kommunistpartiet i over 30 år.
Enhedspartier på afveje
KSCM mener, at det er beviseligt, at det gik galt for kommunistpartier i Polen og DDR, som efter Anden Verdenskrig gik sammen i enhedspartier med socialdemokrater.
-Det er vigtigt, hele tiden at have et principfast kommunistparti, siger han og strækker sig ud i lænestolen på kontoret i partihuset i gaden, Politickych Veznu.
På spørgsmålet om, hvad KSCM vil gøre, hvis det på lykkes for reaktionen at forbyde kommunisterne.
-Ja, så ved vi også, hvordan vi skal klare det. I ved selv fra Danmark, hvad man gør, når kommunistpartiet forbydes, som det skete under Anden Verdenskrig. Vi har metoder til at overleve og organisere kampen for socialisme, slutter Josef Rab.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278