Der er råd til at bevare velfærden, ja endog til at udbygge den, lyder det fra LO. Løsningen er flere i arbejde
Det er ikke nødvendigt hverken at skære i den offentlige service eller skrue op for skatterne for at sikre velfærdssamfundet i fremtiden.
Det mener LO, som i går fremlagde sit velfærdsudspil under navnet 'I arbejde for velfærd'.
-Løsningen er, at vi arbejder os ud af problemerne ved at skaffe flere i job, og det er heldigvis slet ikke urealistisk, mener LO`s formand Hans Jensen.
Regeringens Velfærdskommission mener, at der kommer til at mangle 55 milliarder kroner om året, hvis ikke der sker drastiske ændringer, så som afskaffelse af efterløn eller højere pensionsalder.
Det mener LO er overdrevet og erklærer sig direkte uenig i forudsætningerne for Velfærdskommissionens beregninger på en række områder.
LO læner sig i stedet op af beregninger foretaget af de økonomiske vismænd og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. De viser, at der kommer til at mangle 20-30 milliarder kroner, hvis man intet foretager sig. De beregninger mener LO er 'mest troværdige'.
Ud over at lægge afstand til Velfærdskommissionens beregninger bliver der også lagt luft til kommissionens anvisninger. LO tager i rapporten tydelig afstand fra 'skrækscenarierne' om enten at skære ned på efterlønnen eller drosle ned for kvaliteten i servicen.
LO peger i stedet på øget beskæftigelse som svar på de udfordninger vi står overfor og kommer i rapporten med en række bud, på hvordan der kan komme 160.000 personer mere i arbejde indenfor de næste 35 år.
-På den måde nedbringer vi både de offentlige udgifter og sikrer mennesker en bedre velfærd, fordi de får job og højere indkomst. Hvis vi er parate til at åbne arbejdspladserne for folk med anden etnisk baggrund, øge investeringerne i uddannelse og trække os lidt senere tilbage fra arbejdsmarkedet, så kan vi faktisk løse udfordringerne, siger Hans Jensen.
-Vi kan endda sikre, at der fortsat er fem års efterløn til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, og forbedre velfærdssamfundet yderligere, siger LO-formanden, der således ikke afviser reformer af efterlønnen.
Ud over bedre integration, flere seniorer i arbejde og øget fokus på uddannelse, peger LO også på, at et bedre arbejdsmiljø giver gode muligheder for at øge arbejdsstyrken.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278