Bertel Haarder holder regeringens konkrete udspil til ændringer af 10. klasse tæt til kroppen
I løbet af de næste to måneder kommer regeringen med sit lovforslag om omlægning af 10. klasse. Men indtil videre er det umuligt at få Bertel Haarder til at løfte sløret for, hvilke konkrete overvejelser regeringen har i den anledning.
En opringning fra Arbejderen til Undervisningsministeriet bringer ikke klarhed over, hvornår vi kan forvente mere konkrete forslag.
- Den politiske proces kan blive vanskelig. Forslagene skal balancere mange synspunkter, men der står jo i lovkataloget, at der forventes fremsat forslag i anden del af januar 2006, lyder det fra pressesekretariatet.
Af lovkataloget og regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen ønsker, at flere unge går direkte fra 9. klasse til ungdomsuddannelserne. 10. klasse skal erstattes med en vifte af moduler, der danner bro til ungdomsuddannelserne. Samtidig skal tilskuddet til efterskolerne målrettes, så man får tilskud til at tage 8. og 9. klasse i stedet for 10. klasse.
De ideer har bragt undervisningsministeren i modvind hos nogle af hans egne partifæller, på Venstres landsmøde i weekenden var emnet genstand for heftig debat.
- Han puster virkelig til ilden, lød det ifølge Nordjyske Stiftstidende fra en harmdirrende Birgit Ryberg Langtved.
Hun er formand for Venstres uddannelsesudvalg på Fyn og spurgte til de bebudede opstramninger af 10. klasse, som mange venstre-folk frygter vil få negative konsekvenser for efterskolerne.
- Jeg ønsker, at alle skoler opruster kulturelt, moralsk og åndeligt, sagde Bertel Haarder, der beskyldte sine partikammerater for at deltage i en underlødig kampagne for efterskolerne.
Uanset forsikringer fra ministerens side, så har regeringens udmelding om ændringer af 10. klasse sået tvivl om, hvorvidt det stadig skal være et tilbud til alle, der har lyst til at tage 10. klasse med. Konkret har det ført til en massiv kampagne fra efterskolernes side, en kampagne, der skærer ud i pap, at 10. klasse på efterskole er en god forretning for samfundet.
- Efterskoleeleverne får højere karakterer til studentereksamen. De har et lavere frafald på de erhvervsrettede uddannelser. Desuden gennemfører elever fra 10. klasse de korte og mellemlange uddannelser hurtigere end elever, som går i gang direkte efter 9. klasse, siger Anna Kolind, formand for Efterskoleforeningen.
Dansk Industri støtter regeringens ide, om at 10. klasse kun bør være for de svageste elever.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278