25 Jun 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Avis afviser forskelsbehandling

Avis afviser forskelsbehandling

Torsdag, 02. februar, 2006, 00:00:00

Når det gælder vrede over at få sin religion eller tro trampet på, er Jyllands-Postens dækning vidt forskellig, alt efter om det er jøder/kristne eller muslimer, det handler om

Mens Jyllands-Posten har svært ved at forstå muslimernes vrede over Muhammed-tegningerne, har avisen haft anderledes let ved at forstå andres vrede, når de bliver krænket af kunstværker.
I 1984 roste avisen et krav om at fjerne Jens Jørgen Thorsens vægmaleri på Birkerød Station, der viste Jesus med stiv penis.
I både Sverige og Norge har kunstnere mærket israelske ambassadørers vrede. Først i Sverige i 2004, hvor ambassadøren gik amok, da han så, at en kunstner havde afbilledet en palæstinensisk selvmordsbomber. Han ødelagde kunstværket. Kort efter i Norge hvor ambassadøren fik et galleri til at trække et kunstværk tilbage, fordi S`et i Israel var byttet ud med et hagekors.
Dengang i 2004 opfordrede Jyllands-Posten i en leder skrevet af chefredaktør, Jørn Mikkelsen, til forståelse.
'Hvorfor ikke opfatte ambassadørens håndgribeligheder som en kunstnerisk happening, en slags mod-installation, hvis hensigt er at ægge til yderligere debat og udfordre automat-reaktionerne', spørger han i en leder.
I dag afviser Jyllands-Posten at genopfriske historien om de to ambassadører og dermed forsøge at sætte den aktuelle sag med Muhammed-tegningerne ind i en større sammenhæng om ytringsfriheden og den kunstneriske frihed. Avisen har fået en konkret henvendelse fra en norsk læser om at tage historien op igen. Men tippet får den kolde skulder.
- Nej, vi tager ikke den sag op. Den har ingen sammenhæng. Vi må diskutere en ting ad gangen. Nu diskuterer vi muslimernes reaktion og ytringsfriheden. De to israelske ambassadørers handlinger og muslimernes vrede har ingenting til fælles. Jeg kan ikke huske sagen i detaljer, men sagen om de israelske ambassadører er mere end rigeligt dækket. Det Første og Anden Verdenskrig også. Vi har nok at gøre med at dække den nuværende sag om muslimernes syn på ytringsfriheden. I den sag kan vi ikke blive mere nuancerede, siger chefredaktør, Jørn Mikkelsen, til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland