Handelsbarriere eller et loft over fedt som skal beskytte den danske folkesundhed!
Selvom transfedt er livsfarligt, er der ingen vej udenom: EU kræver mere transfedt i danske fødevarer, så varerne kan flyde frit over grænserne. Som det eneste land i verden har Danmark vedtaget en lov, som begrænser mængden af transfedt i maden. Det er der en grund til: Transfedt øger nemlig risikoen for hjertekarsygdomme betydeligt.
Men EU-kommissionen mener det danske loft er en handelsbarriere. Loftet betyder nemlig, at store europæiske fødevarekoncer ikke kan deres sælge fødevarer til Danmark, hvis de overskrider loftet.
Og der er ikke meget, Danmark kan gøre, fastslår det ansvarlige ministerium.
- EU har ret til at regulere indholdet af transfedtsyrer i fødevarer. EU-kommissionen mener ikke, at det danske loft er videnskabeligt begrundet. Det er i sidste ende op til EF-domstolen at tage stilling til, om de danske regler er lovlige. Sådan lyder det sæt spilleregler, vi skrev under på, da vi tilsluttede os EF/EU. Medlemskabet giver os selvfølgelig nogle muligheder og nogle begrænsninger, siger Søren Abildgaard til Arbejderen. Han er topembedsmænd i Ministeriet for Forbruger- og Familieanliggender og arbejder til dagligt med EU og fødevarer.
EU-kommissionen ser det ikke som sin opgave at være sundhedskontrol men at sikre varernes frie bevægelighed.
- Det er ikke usædvanligt, at EU-kommissionen udfordrer argumenterne fra et medlemsland, der forsøger at bevare eller indføre nationale særregler. EU-kommissionens opgave er blandt andet at sikre, at Det Indre Marked fungerer. EU-kommissionen reagerer ofte på baggrund af en henvendelse fra en importør eller en virksomhed, som er frustreret over nationale særregler, fastslår Søren Abildgaard.
EU kan ikke undgå at spille ind på den danske folkesundhed.
- Der er hjemmel i traktaten for, at EU kan regulere blandt andet fødevarer under hensynstagen til folkesundheden generelt i EU.
Det er ikke tilfældigt, at embedsmanden bruger ordene 'generelt i EU'. EU har nemlig flere gange forringet den danske folkesundhed. Det er helt i orden, når bare der tages hensyn til folkesundheden generelt i EU.
Arbejderen er i besiddelse af et notat udarbejdet af Udenrigsministeriet, der har gennemgået EU`s direktiver indenfor fødevareområdet. Ud af de 141 retsakter som EU har vedtaget fra midten af 2001 til midten af 2005, har ni direktiver direkte medført en 'forringelse af beskyttelsesniveauet i Danmark', skriver ministeriet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278