06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Landsret skærper terrordom

Landsret skærper terrordom

Fredag, 10. februar, 2006, 00:00:00

Greenpeace fik forhøjet bøden for at have hængt et banner ud fra landbrugets hovedkvarter. Et stort angreb på ytringsfriheden, fastslår DKP/ML`s næstformand

Helt almindelige miljøorganisationer er også omfattet af de terrorlove, som regeringen indførte ovenpå 11. september.
Det fastslog Østre Landsret i en principiel ankesag i går, som oven i købet skærpede straffen til Greenpeace
- Det er en meget alvorlig dom, som afslører det hykleriske i hele debatten om ytringsfrihed, siger DKP/ML`s næstformand Joan Ågot Pedersen.
Partiet igangsatte for tre måneder siden en kampagne, som sætter fokus på truslen mod de demokratiske rettigheder.
- I en tid hvor hele debatten handler om Jyllands-Posten ret til at håne andres religiøse følelser, går Landsretten ind og skærper dommen i en principiel sag, som indskrænker vores - hele befolkningens - ret til at ytre sig og aktionere politisk. Det er et stort angreb på ytringsfriheden, siger Joan Ågot Pedersen til Arbejderen.
Den aktuelle sag startede i oktober 2003, hvor Greenpeace-aktivister kravlede op på taget af landbrugets hovedkvarter ved Axelborg i København og hængte et banner ud i protest mod gensplejsning.
I juni sidste år blev Greenpeace idømt en bøde på 30.000 kroner. Det var første gang at regeringen terrorlove blev taget i brug, fordi ikke kun aktivisterne, men også selve organisationen Greenpeace, blev straffet.
Den principielle afgørelse blev anket og i går skruede Østre Landsret bøden op på 50.000 kroner - præcis det beløb som anklagemyndigheden havde krævet i erstatning.
- Det er en sort dag for Greenpeace og alle andre, der benytter sig af civil ulydighed. En aktionsform som hidtil har været fuldt accepteret. Nu har virksomheder og magthavere fået et nyt redskab til at stække Greenpeace og civilsamfundet generelt, fastslår Mads Christensen, kampagnekoordinator i Greenpeace, overfor Arbejderen.
- Retten valgte at se bort fra, at vi faktisk yder en vigtig samfundsmæssig indsats. Vores aktion gik netop ud på at kræve mærkning af GMO-fødevarer, sådan som et flertal af befolkningen og Folketinget ønsker men ikke kan på grund af EU. I dag aner forbrugerne ikke, om de køber mælk eller kød fra dyr, som har spist genslejset foder. Man kan spørge sig selv, om vi havde fået samme straf, hvis vi havde hængt en tegning af profeten Muhammed op i stedet, undrer Mads Christensen sig.
Nu vil Greenpeace tage kontakt til miljøorganisationer, elev- og studenterorganisationer, fagbevægelsen og andre der også risikerer at komme i klemme i terrorlovene. Målet er en fælles opfordring til regeringen om at lave terrorlovene om, så de kun rammer terrorister og ikke civilsamfundet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland