05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk Industri bremser op

Dansk Industri bremser op

Fredag, 10. marts, 2006, 00:00:00

De ansatte i industrien skal ikke finde sig i lave lønstigninger, ved de lokale lønforhandlinger der netop nu går i gang, erklærer lokal Metal-formand

Profitterne banker i vejret og direktørerne i industrien og bankverdenen får lønstigninger med tocifrede procenttal. I for eksempel bankverdenen er det ikke ualmindeligt med en månedsløn på mellem 150.000 og 300.000 kr og i de største danske virksomheder steg cheflønnen med 14,5 procent sidste år.
Men når snakken falder på de ansatte, så lyder der advarende toner fra blandt andet Dansk Industri. Arbejdsgiverorganisationen er kommet frem til, at danske arbejdere i industrien i gennemsnit koster 208,90 kroner pr. time.
Det er næsten 15 kroner mere end deres tyske kollegaer får. Og der er langt ned til lande som Sverige, England eller Frankrig, skriver Erhvervsbladet.
- Lige nu er konjunkturerne på eksportmarkederne gode, men når de vender, kan de høje omkostninger ramme os som et slag i nakken. Der er risiko for, at de danske virksomheder kommer til at tabe markedsandele i stor stil, siger underdirektør i Dansk Industri Anders Søndergaard Larsen.
Han peger på, at det ser ud til, at lønstigningerne i gennemsnit i EU-landene ikke kommer over to procent. Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening voksede lønningerne i Danmark sidste år med tre procent, hvoraf de 1,8 procent kom igennem lokale forhandlinger.
- Vi kan ikke tillade os at ignorere, hvad lønmodtagerne i andre lande får tildelt i løn. For ti til tyve år siden var vi duksedrenge i EU, når det gælder uddannelsesniveauet for medarbejderne. Sådan er det ikke længere, siger senioranalytiker i Danske Bank Steen Bocian.
Formanden for Dansk Metal i Horsens, Bjarne Sørensen, er træt af det sædvanlige grædekoneri. Han gør på Fagligt Ansvars hjemmeside opmærksom på, at Danmark har den laveste arbejdsløshed i Europa og klarer sig godt.
- Vi har haft en afdæmpet lønudvikling. Ved de lokale lønforhandlinger sidste år lykkedes det lige godt og vel at holde skindet på næsen og bevare reallønnen. Lønforhandling og overenskomstforhandlinger handler om fordelingspolitik. Det er mere end rimeligt, at vi får andel i tilvæksten i virksomhederne. Hvis vi skal bevare reallønnen, så skal vi over to procent. Det er en meget beskeden forventning, hvis vi i den her situation skal nøjes med at holde reallønnen, siger Bjarne Sørensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. mar. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland