Der er brug for 50-75 millioner kroner ekstra, hvis fødevarekontrollen skal bringes på højkant igen. Regeringen afsætter ikke én krone ekstra på Finanslov 2007
De mange fødevareskandaler med bakterier i kød og salg af råddent kød får ikke regeringen til at afsætte flere penge til kontrol. Ifølge Børsen er der ingen ekstra penge at hente for fødevarekontrollen på Finansloven for 2007, som regeringen fremlægger den 29. august.
- Det er dybt skuffende. Politikerne siger, at de ikke vil acceptere skandalerne. Men hvis skandalerne skal undgåes, skal der sikres flere og bedre kontrolbesøg. Og det koster penge. Industriens egenkontrol er ikke god nok. Virksomhederne skal også kontrolleres. De sidste års nedskæringer har betydet, at der er blevet færre og ringere kontrolbesøg, fastslår direktør i Dyrelægeforeningen, Lars Holsaae, overfor Arbejderen.
Dyrlægerne udgør mellem 25 og 30 procent af samtlige fødevarekontrollanter i Danmark.
- De ansatte forsøger at holde trop. Men de kan ikke nå at følge op på de forbud og påbud, som et kontrolbesøg giver anledning til, fortæller Lars Holsaae.
Dyrlægeforeningen er bekymret for sine medlemmer, som lider under stress, højt sygefravær og dårlige arbejdsbetingelser.
De seneste år har regeringen beskåret fødevarekontrollen med 112 millioner kroner. I samme periode er antallet af ansatte i kontrollen skåret ned med et par hundrede. Det kan nu mærkes i kontrolsystemet, kølediskene og i danskernes maver.
De kommende skandaler vil ikke kun begrænse sig til kød. Også æg, ost og frosne grøntsager og frugter vil blive ramt, forudser Lars Holsaae.
- Der er brug for en ekstrabevilling på 50-75 millioner kroner, hvis fødevarekontrollen skal bringes på højkant igen, vurderer han.
Men regeringen afviser at åbne for pengekassen - forbrugerministeren afventer en redegørelse om fødevarekontrollen, som først kommer til efteråret.
Forbrugerministeren har selv aktivt spillet en rolle i at forringe kødkvaliteten. På forbrugerrådets hjemmeside kan man læse, hvordan Forbrugerministeriet for nylig har godkendt, at slagterier centrifuger affaldskød og sælger det som fersk. Nu forfremmer nye regler halskød fra slagtede køer, der tidligere blev kasseret som menneskemad. Halskød blev førhen brugt som hundemad, men nu har to firmaer fået lov til at sælge kødet til forbrugerne som hakket kød og småkød.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278