27 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Højtlæsning for dommere

Højtlæsning for dommere

Lørdag, 03. februar, 2007, 00:00:00

Advokaterne for de 26 sagsøgere er nødt til at læse op af dokumenter i retten. De har nemlig fået afslag på at føre samtlige deres fire vigtige vidner

Der blev brug for masser af vand, da advokaterne Christian Harlang og Bjørn Elmquist i torsdags forsøgte at overbevise de tre dommere i Østre Landsret om, at deres 26 klienter har ret til at få den danske deltagelse i Irak-krigen prøvet ved en domstol.
Sagsøgerne fik i sidste måned afslag på at føre deres fire vidner: Chefen for PET Lars Findsen, islamforsker Jørgen Bæk Simonsen, terrorekspert Lars Erslev Andersen og mellemøstspecialist Michael Irving Jensen.
I stedet for at føre vidner - og have mulighed for at stille spørgsmål og få uddybet forklaringer, måtte advokaterne i stedet læse op af sidste års folketingsdebat i anledning af femårs-dagen for den 11. september.
Det fremgik tydeligt af debatten, at statsministeren - trods utallige opfordringer fra oppositionen - ikke ønsker at svare på, om Danmark er blevet et mere sikkert eller mere utrygt sted at leve.
- Selv statsministeren kan altså ikke afvise, at Danmark er blevet et mere utrygt sted at være efter han sendte tropper til Irak. Han forsvarer sig i stedet med at sige 'Hvad hvis Danmark ikke var draget i krig. Hvordan ville verden så have set ud?', siger advokat Bjørn Elmquist.
Statsministerens egen efterretningstjeneste, PET, slår da også i sin årsberetning for 2004-2005 fast, at der et et forhøjet trusselsniveau.
Spørgsmålet om, hvorvidt trusselsbilledet ar ændret sig i kølvandet på Danmarks krige mod Irak og Afghanistan er vigtigt. De 26 sagsøgere skal nemlig bevise, at de har en personlig interesse i at føre sagen - eksempelvis ved at deres hverdag er blevet mere utryg. Lykkedes det ikke at overbevise de tre landsretsdommere om dette, kommer sagen mod statsministeren om lovligheden af Irak-krigen aldrig for en domstol.
Imens de to advokater læste højt, sad statsministerens forsvarer skiftevis og rystede på hovedet, trak på smilebåndet og i det hele taget signalerede med hele sin krop, at hele retssagen er en stor farce.

Magtanvendelses-direktiv
Bjørn Elmquist og Christian Harlang fremlagde i retten en anmodning om at få udleveret de såkaldte magtanvendelses-direktiver, som korvetten Olfert Fischer og ubåden Sælen havde med sig da de gik i krig i Irak. Men det afviste statsministerens forsvarer pure: De er hemmelige. Desuden er det ikke den sagsøgte statsminister, der ligger inde med magtanvendelses-direktiver, det er forsvarsministeren. Så hvis man vil have fat i direktiverne må man stævne forsvarsministeren, oplyste statsministerens forsvarer.
Direktiverne er vigtige for sagen fordi kan være med til at beskrive, hvem der reelt har kommandoen over de danske tropper i Irak. Grundloven slår fast, at Danmark kun kan afgive suverænitet over sine tropper til mellemstatslige organisationer som eksempelvis FN.
Sidste retsmøde er torsdag den 15. februar. Læs mere på www.gk2003.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. feb. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland