26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke ulovligt at påvirke

Ikke ulovligt at påvirke

Torsdag, 08. februar, 2007, 00:00:00

Den spion-udhængte Dragsdahl har fået nok. Nu hiver han Jyllands-Posten og koldkrigs-historikere i retten for at blive renset

Nu får Bent Jensens og Jyllands-Postens beskyldninger mod journalist Jørgen Dragsdahl retslige konsekvenser.
Tirsdag modtog historikeren og avisens ansvarshavende redaktør samt tre journalister en stævning for injurier samt et erstatningskrav på 250.000 kroner.
Stævningen kommer, efter at den nyudnævnte leder af regeringens koldkrigscenter, Bent Jensen, i Jyllands-Posten hævdede, at PET under den kolde krig betragtede Jørgen Dragsdahl som den sovjetiske spiontjeneste KGB`s agent nummer ét i Danmark.
Ifølge Bent Jensen var den tidligere Information-journalist Jørgen Dragsdahl 'påvirkningsagent', der af Sovjet blev brugt til 'aktive foranstaltninger - det vil sige påvirkning af den offentlige mening'.
Men det er ikke ulovligt at være 'påvirkningsagent' og påvirke den offentlige mening, fastslår lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, i et notat. som er sendt til Folketingets retsudvalg:
Straffelovens milde spionparagraf 108 retter sig 'alene mod videregivelse af oplysninger til udenlandske agent-organisationer. Til trods for sin vidtgående ordlyd omfatter bestemmelsen ikke modtagelse eller omgang med oplysninger, som sådanne organisationer måtte forsyne nogen med! Den er ikke tiltænkt som statssikkerhedens kinesiske mur eller - med det af Churchill i 1946 lancerede udtryk - 'jerntæppe' til forebyggelse af påvirkning udefra', skriver Jørn Vestergaard.
Også forfatteren Arne Herløv Petersen og forfatter og socialrådgiver Hanne Reintoft har været under beskyldning for at være påvirkningsagent for KGB.
- Hvis det ikke er ulovligt, så må man spørge, om PET overhovedet skal beskæftige sig med den slags registreringer, siger Arne Herløv Petersen til Arbejderen.
I Folketinget stillede oppositionen i går spørgsmål ved, om Bent Jensen kan fortsætte som leder af det offentlige forskningsprojekt, hvis PET fratager ham adgangen til deres arkiver efter hans spionbeskyldninger mod Dragsdahl.
Men forsvarsminister Søren Gade - der er ansvarlig for bevillingen til centeret og dermed også om projektet kan gennemføres uden Bent Jensens adgang til arkiverne - afviste at gå ind i sagen:
- Mange af de bekymringer, man kan have her i livet, bliver heldigvis ikke til noget. Der er ikke grundlag for at kritisere Bent Jensen på nuværende tidspunkt. Derfor vil jeg ikke udtale mere om sagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland