Udenrigsministeren afviser at melde Danmark ud af Euroatom-samarbejdet, hvis primære mål er at fremme brug og udbredelse af atomkraft i Europa
Kræfterne skal bruges på at nå til enighed om en ny EU-forfatning - og ikke til at melde Danmark ud af Euroatom-samarbejdet.
Sådan lød budskabet fra udenrigsminister Per Stig Møller i Folketinget i går.
- Det er ikke i Danmarks interesse at melde sig ud eller begynde at ændre i Euroatom-samarbejdet. Det vil bare betyde at Danmark har endnu et forbehold med til forhandlingerne om den nye forfatnings-traktat i EU. Det vil gøre det endnu sværere at finde en løsning på forfatnings-traktatens fremtid. I regeringen vil vi hellere bruge kræfterne på at enes med de andre lande om en ny forfatnings-traktat, fastslog udenrigsministeren.
Det var Enhedslistens europapolitiske ordfører, Rune Lund, der havde foreslået at Danmark træder ud af Euroatom. I forslaget til den vragede EU-forfatning var Euroatom-samarbejdet skrevet ind i forfatningen.
Danmark tog allerede i 1985 principiel afstand fra atomkraft. Alligevel er Danmark med i Euroatom og bruger alene i år 82 millioner kroner på forskning i atomkraft i EU-regi.
En stor del af pengene går til reparation af gamle atomkraftværker - hvilket er med til at forlænge levetiden for værkerne, advarer Rune Lund.
- Danske skatteborgere skal ikke være med til, at støtte en energikilde, som ikke blot er farlig i forbindelse med ulykker, men hvor også affaldet er forbundet med betydelige farer. Vi vil have stoppet denne udvikling og i stedet bruge pengene på forskning og udvikling af vedvarende energi, lød opfordringen fra Rune Lund.
Han mener fortsat der er brug for at samarbejde om en sikker lukning af de eksisterende atomkraftværker og en sikker håndtering af affaldet. Men det kan ikke begrunde, at EU opretholder en særskilt Euroatom-traktat som favoriserer en risikabel energiform som atomkraft.
Men Udenrigsministeren vil hverken melde Danmark ud af Euroatom eller være med til at ændre i Euroatoms formål. Han vil ikke engang rejse debatten om at udfase atomkraft i EU.
- Det kræver enstemmighed, at ændre i Euroatomtraktaten. Frankrig får en ikke uvæsentlig del af sin energi fra atomkraft. Finland er i gang med at bygge et stort atomkraftværk. Enhedslistens forslag er altså blot et slag i luften der ikke kan føres ud i livet. Det skal være op til det enkelte land, selv at vælge sin egen sammensætning af energiformer. Det er ikke noget vi skal blande os i, mener udenrigsministeren.
Spørgsmålet om Unionens fremtidige energiforsyning diskuteres heftigt for øjeblikket, fordi EU-kommissionen skønner at 70 procent af EU-landenes energi vil være importeret i 2030.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278