Danmark vil blive tvunget til at droppe princippet om rent grundvand og rense vandet kunstigt, advarer kommunerne
En række forbudte sprøjtegifte står i kø for at blive lukket ud på de danske marker. Og det bliver de, hvis et forslag fra EU-kommissionen bliver til virkelighed:
Samtlige EU-lande skal inddeles i tre såkaldte klimazoner. Danmark bliver placeret i den nordlige zone sammen med Sverige, Finland og de baltiske lande. Når først en sprøjtegift er tilladt i ét land i zonen, er de andre lande i samme zone tvunget til at godkende stoffet. Det betyder, at antallet af tilladte kemiske stoffer i Danmark øges fra de nuværende 83 til mindst 106. Der er tale om sprøjtegifte, som Folketinget har forbudt på baggrund af videnskabelige sundhedsvurderinger fra Miljøstyrelsen.
Kommunernes Landsforening (KL) er dybt bekymrede over, at EU nu vil blande sig direkte i, hvilke pesticider der kan sprøjtes i det danske grundvand.
- Pesticider er ikke en almindelig handelsvare. Hvis de anvendes forkert, kan det få konsekvenser, der rækker mange år ud i fremtiden. Det er vigtigt, at reglerne for pesticider tilpasses de forhold, der gør sig gældende lokalt, så der kan tages lokale hensyn og sikres et højere beskyttelsesniveau af miljøet og borgernes sundhed, siger formanden for KL`s Internationale Udvalg Henning Jensen til Arbejderen.
Med EU-kommissionens forordning i hånden kan pesticid-industrien altså blot gå til det land med den ringeste lovgivning og få godkendt sin gift. Herefter skal det tillades i hele zonen. Det danske Folketing og de danske miljø- og sundhedseksperter sættes helt ud af spillet.
- Forslaget sænker beskyttelsesniveauet og fører til, at Danmark må rense grundvandet. Det vil medføre store økonomiske og administrative problemer for den kommunale vandforsyning, fordi kommunerne i fremtiden må rense vandet, før det kan sendes ud til husstandene. Det er forfærdeligt, at et enkelt land ikke må sætte sine egne standarder, advarer Henning Jensen.
Han forsøger nu at få blødt EU-kommissionens forslag op, så hvert enkelt land selv kan bestemme, hvilke sprøjtegifte der skal forbydes.
Danmark er (udover Slovenien) det eneste land i EU, som har et princip om at basere sin forsyning af drikkevand på rent grundvand og ikke overfladevand fra søer og åer, som skal renses med klor eller kulstof-filtre.
Allerede i dag har vandværkerne svært ved fortsat at finde boringer med rent grundvand. I løbet af de sidste 15 år har mere end 700 vandværker måtte drejet nøglen om, fordi grundvandets kvalitet var blevet for dårlig. Langt de fleste fordi der blev fundet rester fra sprøjtegiften BAM, som nu er forbudt i Danmark. Miljøstyrelsen vurderer, at yderligere 500 små og store vandforsyninger må lukke i løbet af de næste ti år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278