SFI-rapport slår fast, at kontanthjælpsmodtagere har fået råd til at betale flere regninger. Socialrådgiverne sætter spørgsmålstegn ved konklusionen
Kontanthjælpsmodtagere har i dag angiveligt nemmere ved at betale de månedlige regninger end i 2000. Det viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet (SFI).
Som eksempler nævnes, at mens der i 2000 var 13 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der havde undladt at betale husleje på grund af økonomiske problemer, så var det i 2006 faldet til ti procent. Samme tendens gør sig gældende, når der ses på betaling for el, gas, telefon og børnepasning.
- Rapporten viser, at der er forskel på, hvordan kontanthjælpsmodtagerne vurderer deres egen situation. For eksempel er det værd at bemærke, at kontanthjælpsmodtagerne i matchgruppe fire og fem er dem, der fortæller, at de ikke har købt sko det seneste år, ikke har råd til ferie og i det hele taget lider de største afsavn, siger Bettina Post, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, til Arbejderen.
Det bekræfter næstformanden i, at det er de grupper, der står længst fra arbejdsmarkedet, som stadig har det sværest. Samtidig mener Bettina Post, det er værd at huske på, at rapporten bygger på interview med 1.800 kontanthjælpsmodtagere, om hvordan det føles at være på offentlig forsørgelse. Dermed bliver det meget subjektivt.
- Jeg kunne godt tænke mig, at det blev undersøgt, om regningerne bliver betalt, som der bliver givet udryk for. Og hvordan konklusionerne i rapporten hænger sammen med, at vi får at vide, at stadig flere sættes ud af deres bolig.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er begejstret for rapporten. Han ser det som et udtryk for, at regeringens kontanthjælpsloft ikke har øget fattigdommen.
Jørgen Arbo-Bæhr, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, mener derimod, at SFI-rapporten bekræfter, hvor svært det er at få livet til at hænge sammen, når man er på kontanthjælp.
- Det er rystende, at halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne må vælge tandlægebesøg fra, og to tredjedel slet ikke har råd til at holde ferie med deres børn. Det er desværre et faktum, at den øgede velstand ikke er kommet de dårligst stillede til gode. Og regeringen har ikke gjort noget som helst for at ændre ved det, siger han.
SF-formand Villy Søvndal erklærer, at han vil studere tallene nærmere, før han bøjer sig for rapportens konklusion.
- Det er et overraskende budskab. Jeg synes, det er ret indlysende, at når man tager penge fra folk, så har de færre til rådighed, og det fortjener sådan set ikke en lang akademisk diskussion, siger Søvndal til Berlingske.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278