26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Offentligt skrald skal skrottes

Offentligt skrald skal skrottes

Onsdag, 14. februar, 2007, 00:00:00

Genanvendeligt affald fra virksomheder skal liberaliseres og offentlige lossepladser omdannes til selvstændige selskaber, mener regeringen

Der er guld i det danske skrald. Private affaldsselskaber kan tjene millioner ved at få lov til at deponere og behandle skrald fra husstande og virksomheder. Det skal de have lov til, hvis det står til regeringen.
I et netop udsendt debatoplæg 'Den nye affaldssektor', tager regeringen første skridt til at privatisere den danske affaldssektor: De kommunale lossepladser og forbrændingsanlæg skal omdannes til selvstændige offentlige selskaber.
Samtidig skal al genanvendeligt erhvervsaffald liberaliseres, så virksomhederne frit kan vælge, hvor de vil køre hen med deres genanvendelige affald. Netop denne slags affald udgør næsten halvdelen (46 procent) af alt affald i Danmark.
Dermed vil pengene flyde til de billigste lossepladser og forbrændingsanlæg. Men det er ikke her, man finder den bedste miljøbeskyttelse, advarer de kommunale affaldsselskabers fællesforening RenoSam.
- Det koster penge at investere i at sikre affaldet på en miljømæssig forsvarlig måde. Der skal eksempelvis laves dræn, så regnvand på lossepladsen ikke siver ned i grundvandet, men ledes til det nærmeste rensningsanlæg. Disse investeringer betyder, at det ofte koster lidt mere at komme af med sit affald. Hvis affaldet gives frit, vil affaldet flyde hen til de lossepladser, som tager den billigste pris for at modtage affaldet, siger Vagn Larsen, formand for RenoSam, til Arbejderen.
Regeringens udspil skal ses i lyset af, at EU i 2008 kommer med et affaldsdirektiv, der åbner op for handel med affald over grænserne.
- Vi skal passe på, at vores unikke affaldssystem ikke bliver slået i stykker. Vi producerer varme og energi af affaldet. Ingen andre lande udnytter affaldet så effektivt. Hvis grænserne åbnes, risikerer vi, at Danmark vil blive overdynget med affald, fordi vi er billige. Men for meget affald betyder, at vi ikke kan omdanne affaldet til energi, det er spild af god energi og betyder mere CO2-forurening, advarer Vagn Larsen.
Debatoplægget sendes nu i høring frem til 16. marts. Herefter kommer regeringen med konkrete lovforslag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland