25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Anklagede var formand for juryen

Anklagede var formand for juryen

Torsdag, 22. februar, 2007, 00:00:00

Ritt Bjerregaard var på en gang hovedanklaget og formand for juryen i en retssag om Københavns fremtid

De bugnende frugtfade var gjort klar, da Københavns Rådhus tirsdag eftermiddag trak tæppet fra til en spektakulær retssag om spørgsmålet 'Er København blevet for pæn? Er byen - og skal den være - en by med plads til alle?'
Mens fredsvagten foran Ungdomshuset gjorde klar til endnu en kold nattevagt, kunne de godt 300 fremmødte varme sig ved kaffe og blitzlys i rådhusets store festsal.
Overborgmester Ritt Bjerregaard havde indkaldt til den fiktive retssag, hvor kommunen sad på anklagebænken og de fremmødte borgere forestillede juryen. Peder Bundgaard, forfatter og kendt for sin kærlighed til det gamle Vesterbro, samt Pernille Stensgaard, som bor i den prominente Indre By og er journalist på Weekendavisen, agerede advokater. De afhørte på skift folk i vidneskranken, som bestod af kendte aktører på byens politiske arena.
Der var blandt andet tale om en ejendomsmægler, en beboer fra Vesterbro der ønskede mere byfornyelse, en borgmester fra Malmø, et par kritiske forfattere og direktøren fra den almennyttige boligorganisation KAB.
- I dag vil vi gerne bevæge os væk fra enkeltsager, og fra at man kan være rigtig meget for eller rigtig meget imod noget, åbnede Ritt Bjerregaard.
- I dag skal vi i stedet prøve at være sammen om noget.
Hun kom lige fra et møde med aktivisterne for Ungdomshuset, hvor hun afviste et forslag om, at de unge kan leje det hus, kommunen ønsker at sælge til dem for 12 millioner.
Der var på det to timer lange møde kun sat to gange 15 minutter af til spørgsmål og kommentarer fra juryen, som altså udgjordes af de indbudte, fortrinsvis aktive fra beboerforeninger og kvarterløft.
Bordet med christianitter og aktivister fra Ungdomshuset blev elegant overhørt. Alligevel blev de 30 minutters debat brugt til kritiske indlæg om stigende boligpriser, markedsgørelsen af andelsboligerne, de manglende leje- og almennyttige boliger og udviklingen på havnefronten.
Først da spørgetiden var overstået, ville Ritt Bjerregaard åbne op for det, hun kaldte den mere konkrete politik.
- København er ikke altid en by for alle, og det skyldes boligsituationen, samlede hun op. Og netop på boligområdet havde hun heldigvis en løsning parat i sine lovede 5000 billige boliger.
Selvom Ritt Bjerregaard som overborgmester var hovedanklaget på vegne af kommunen, var hun også formand for juryen.
Men det kunne ordstyrer Katinka Hauxner nemt forklare de 300 tilhørere:
- Vi holder ikke fast i nogen retspraksis her, sagde hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland