Forsinkelser bliver svære at rette op på, hvis der kommer flere togoperatører ind på det travle tognet på Københavns Hovedbanegård
Endnu en ordentlig luns jernbanetrafik er ved at blive udliciteret: 18 millioner togtimer på Kystbanen Hellerup-København, inklusiv afgange til Kastrup Lufthavn, Hovedbanegården og Helsingør.
Mandag afleverede togselskaber fra Tyskland, Storbritannien, Danmark, Sverige og Hong-Kong deres bud til trafikministeren. Alle vil de drive togtrafikken på Kystbanen fra den 1. januar 2009 og syv år frem.
Men, praktisk set, vil Kystbanens kunne drives mere effektivt, hvis det er ét og samme togselskab, der står for driften, mener Esben Norup. Han er projektleder for DSB og manden bag udformningen af DSB og britiske First Groups udbud.
- Det er nemmere at indhente forsinkelser, hvis det er det samme togselskab, som har lagt timeplanen og råder over togene. Vi forsøger at indarbejde forsinkelser i vores køreplaner, så vi kan holde tog tilbage og lade andre komme til. Men hvis der pludselig er to selskaber, så forsvinder koordineringen. De toge der står klar i reserve kan bedst sættes ind, hvis det er et selskab der har overblikket, siger Esben Norup til Arbejderen.
DSB har - for første gang herhjemme - valgt at alliere sig med en privat partner, britiske First Group. De har afleveret et fælles bud, som fylder otte flyttekasser med 40 ringbind og 160 kilo papirer. Det har taget ét år at udarbejde tilbuddet. DSB ønsker ikke at oplyse, hvor meget det har kostet at lave tilbuddet.
Kystbanen kører på to knudepunkter i Danmark: Hovedbanegården i København og Københavns Lufthavn.
- Det er to meget følsomme trafikknudepunkter med meget trafik, som skal afvikles på få spor. Derfor kan nogle få forsinkelser hurtigt sprede sig til resten af Danmark, advarer Esben Norup.
23 procent af al DSB`s regionaltrafik foregår på Kystbanen.
De svenske statsbaner SJ har allieret sig med Hong-Kong selskabet MTR, som aldrig har fået en fod inden for i Europa. Herudover har Arriva, Deutsche Bahn og Veolia (tidligere Connex) også afgivet tilbud.
Hvis DSB ikke vinder strækningen, vil det betyde et betydeligt minus i kassen. DSB ønsker ikke at oplyse hvor stort.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278