Skandalerne i omsorgssektoren skyldes blandt andet for ringe pædagogiske uddannelser, mener både de pædagogstuderende og FOA
Hver tredje ansatte på omsorgsområdet er ufaglært. Det er en af årsagerne til den sidste tids sager om omsorgssvigt og nedværdigende behandling på bosteder for handicappede.
Det mener forbundet Fag og Arbejde, FOA, som organiserer de offentligt ansatte omsorgsarbejdere.
- Der er rigtig mange erfarne og ikke-uddannede medarbejdere beskæftiget i landets botilbud, men den aktuelle debat viser, hvor vigtigt det er at opprioritere uddannelsesindsatsen, siger Jakob Sølvhøj, formand for FOA`s pædagogiske sektor.
FOA foreslår, at der efter sommerferien oprettes ekstra hold på den pædagogiske grunduddannelse, en godt to-årig grunduddannelse til pædagogmedhjælpere på hele omsorgsområdet.
- Af landets omkring 8.000 omsorgsmedhjælpere er det kun et fåtal, der har fået mulighed for at tage den pædagogiske grunduddannelse. Uddannelse til omsorgsmedhjælperne har haft en alt for ringe prioritet i amterne, men nu må der politisk handling til for at sikre ordentlige muligheder, fastslår Jakob Sølvhøj.
Heller ikke den fire-årige pædagoguddannelse ruster de studerende tilstrækkeligt til arbejdet med udviklingshæmmede, siger Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS. Der er nemlig ingen klare krav til vejledning og kvalitet, når de studerende er i praktik på for eksempel institutioner og bosteder.
- Hvis en praktikants nærmeste sparringspartner er en uuddannet medhjælpervikar, kan man sige sig selv, at det faglige udbytte ligger på et meget lille sted. Det er et kæmpeproblem, for det er i praktikken, vi skal lære mange af de svære ting, som de aktuelle sager viser, der er brug for, vi kan, siger PLS formand, Julie Manley Vorsaa.
Sammenslutningen får dagligt henvendelser fra studerende, der føler sig udnyttet af praktikpladsen til at fylde hullerne i vagtplanen.
- Det er helt op til den enkelte institution, hvor meget de vil gøre ud af vejledning og uddannelse. Manglen på klare krav viser desværre, at praktikanter opfattes som billig arbejdskraft, slutter Julie Manley Varsaa.
Undervisningsministeriet oplyser til Arbejderen, at Bertel Haarder ikke finder det nødvendigt at ændre på pædagoguddannelsen lige nu, da en større reform træder i kraft første august.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278