25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Østaftale i byggeoverenskomst

Østaftale i byggeoverenskomst

Torsdag, 01. marts, 2007, 00:00:00

Forliget mellem Dansk Byggeri og 3F er alt for billigt, vurderer to deltager i 3F`s forhandlingsudvalg. Samlet svarer det til 11,09 procent

- Det her forlig får jeg svært ved at sige meget positivt om, siger Henrik Kyvsgaard, jord- og betonarbejder fra 3F i Aalbog.
Hen har deltaget i det 60-mand store forhandlingsudvalg, som har stået stand-by, mens forhandlingerne mellem Dansk Byggeri og 3F`s Byggegruppe gik for sig. I går formiddag blev der indgået forlig.
- Samlet set svarer det til 11,09 procent over tre år. Det vil sige, vi nåede ikke engang de 12 procent, som LO-formanden mente vi skulle have, siger Henrik Kyvsgaard til Arbejderen.
Han er især utilfreds med, at der er givet for lidt på lønnen.
- Vi arbejder på timeløn og forhandler ikke løn, som de gør på minimallønsområdet. Der er givet noget på priskuranten, men det kommer ikke os til gode.
Aftalen svarer stort set til den, som er lavet inden for industri-området. En nyskabelse er der dog kommet ind i overenskomsten, nemlig en 'østaftale' som forpligter Dansk Byggeri til at medvirke til at undgå snyd med overenskomsterne.
- Det er ikke verdens bedste aftale, men det er da en begyndelse. Måske er det i virkeligheden den aftale, som har fået det samlede forlig til at glide ned, vurderer Henrik Kyvsgaard.
Han har dog gjort sin stilling op. Forliget er ikke er spiseligt nok. Han vil opfordre til at stemme nej.
- Når der bliver givet så store lønstigninger på direktørgangene, så er det simpelthen ikke godt nok at vi ikke får mere, siger han.
Det samme mener Arne Knudsen, tidligere murerformand, nu faglig sekretær i 3F Transport, Logistik & Byg i Århus. Han har i forhandlingsudvalget stemt nej til forliget.
- Den samlede ramme er alt for dårlig, når man tager i betragtning, at vi har både en fantastisk beskæftigelse og en fantastisk økonomi. Det hænger simpelt hen ikke sammen, siger han til Arbejderen.
Forliget er treårigt og indeholder, ligesom på industriområdet, en uddannelsesfond, en forhøjelse af de overenskomstmæssige genetillæg med tre procent, en forhøjelse af lærlingelønningerne med 3,5 procent, en forhøjelse af timelønssatserne med samlet otte kroner, forhøjelse af pensionsbidraget til 12 procent samt forbedrede forhold under tilskadekomst og barsel.
Endelig etableres der en arbejdsmiljøfond finansieret med 20 øre pr. arbejdstime. Pengene skal anvendes til styrkelse af byggepladsernes arbejdsmiljø og til styrkelse af tillidsmandsinstitutionen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland