Udenrigsministeren tav om, hvorfor EU-systemet - trods en dom ved EF-domstolen - fastholder en iransk modstands-bevægelse på EU`s terrorliste
Folketingets Europaudvalg sætter nu gang i en debat om, hvordan retsgrundlaget for EU`s terrorlister kan forbedres.
Det blev konklusionen af et møde i Folketingets Europaudvalg i går.
På mødet skulle udenrigsministeren svare på, hvilke konsekvenser den dom får, som har underkendt at den iranske modstandsbevægelse, Folkets Mujahediner, er sat på EU`s terrorliste.
Ligeledes skulle Per Stig Møller forklare, om Danmark tager særlige initiativer for at sikre et minimum af rettigheder til folk, som opføres på terrorlisten.
Det er EF-domstolen, som har fastslået, at den iranske modstandsbevægelse er sat ulovligt på terrorlisten. Især fordi de aldrig fik lov til at forsvare sig eller fik en begrundelse for, hvorfor de står opført på listen.
Udenrigsministeren var imidlertid lige så tavs som den hemmelige arbejdsgruppe, der sætter organisationer og personer på EU`s terrorliste.
- Han anerkender slet ikke EF-domstolens dom og vil ikke diskutere indholdet af dommen. I stedet henviser han til, at der er kommet en ny terrorliste. Det er rigtigt, at EU`s terrorlister evalueres hvert halve år. Men indholdet er jo præcis det samme. Det er rystende, at udenrigsministeren stiller med den slags argumenter, siger Enhedslistens Rune Lund, der deltog på samrådet i Europaudvalget.
På trods af dommen fastholder EU-systemet, at den iranske modstands-bevægelse skal stå på terrorlisten.
- Per Stig Møller har været med til at underkende dommen fra EF-domstolen. Derfor må han have en holdning til Folkets Mujahediner. Hans tavshed ligger desværre i naturlig forlængelse af EU-systemets systematiske afvisning af at lade de berørte på EU`s terrorliste forsvare sig, konstaterer Rune Lund over for Arbejderen.
I dag deltager han på Foreningen Oprørs årsmøde i København. Årsmødet vil bære præg af den retssag, der til april indledes mod foreningens talsmand, Patrick Mac Manus.
- Vi skal sikre, at sagen når langt ud over retssalen. På årsmødet vil vi i workshops udveksle ideer til aktiviteter. Vi har en stærk sag. Det er op til anklagemyndigheden, at bevise at vi har gjort noget ulovligt. At EU`s egen domstol har set sig nødt til at underkende EU-rådets forsøg på at stemple Folkets Mujahediner som terrorister, viser at udviklingen går i vores favør, fortæller Jens Henneberg fra Oprør til Arbejderen.
I går kom det frem, at EU`s stempling af de iranske mujahediner ligner en politisk studehandel mellem EU på den ene side og den iranske regering på den anden. I et dokument om Irans atomvåbenprogram fra november 2004, som Arbejderen er i besiddelse af, skriver EU`s udenrigsminister Javier Solana at: '!EU og Iran bekræfter deres vilje til at bekæmpe terrorisme, herunder Al Qaida og andre terrorgrupper, som MeK`s (de iranske mujahediner, red.) aktiviteter'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278