25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk våbenindustri forgyldes

Dansk våbenindustri forgyldes

Tirsdag, 06. marts, 2007, 00:00:00

Krigsfly-projekt får kasseapparaterne til at klinge hos dødens købmænd: Dansk våbenindustri kan se frem til en omsætning på 22,5 milliarder kroner

Underskriften vil betyde tusindvis af danske arbejdspladser!
Sådan lyder det glade budskab fra Ena Bjerregaard efter at forsvarsminister Søren Gade - på USA`s ambassade - tirsdag skrev under på, at regeringen vil poste to milliarder skattekroner i udviklingen af krigsflyet Joint Strike Fighter.
Ena Bjerregaard ved hvad hun snakker om. Hun er direktør i brancheforeningen Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, FAD.
- Der ligger en lang række ordrer og venter på de danske virksomheder, både i udviklingsfasen og i selve produktionen af flyet. Ifølge Lockheed Martin (som er hovedproducenten bag flyene, red.) vurderes der at være muligheder for kontrakter til dansk forsvarsindustri for cirka 22,5 milliarder kroner fordelt over de næste cirka 20 år, fortæller Ena Bjerregaard til Arbejderen.

Netværk skal sikre ordrer
Ena Bjerregaard er kontaktperson for netværket JSF DK Team, der forsøger at sikre ordrer til dansk forsvarsindustri fra flyprojektet. Foreløbig er ni danske virksomheder og tre vidensinstitutioner (Risø, Delta og Force) organiseret i JSF-netværket.
Det er ikke en billig fornøjelse at være med i netværket: Hver virksomhed skal slippe 80.000 kroner for at være med helt fremme i kampen om at få lov til at levere til fremtidens krigsfly.
- Der er et stort økonomisk potentiale i JSF-projektet. Det vil vi gerne hjælpe danske virksomheder til at udnytte. Derfor har vi oprettet netværket. Vi hjælper de danske virksomheder til at komme med i projektet så tidligt som muligt. Der er langt større chancer for, at blive valgt som leverandør til flyet, hvis du har været med i udviklingen. F-16-samarbejdet (F-16: det nuværende danske krigsfly, som skal afløses af JSF-flyet, red.) strakte sig over årtier.
De fire danske våbenfirmaer Terma, Systematic, GPV og A. P. Møller-Mærsk deltager direkte som såkaldt industrielle partnere i JSF-projektet. Det betyder, at de er med til at betale for udviklingsfasen af flyet.

Troskab mod USA
Det danske engagement vækker glæde i USA.
- Lockheed Martin er stolt af at kunne fortsætte sin mangeårige alliance med dansk industri, som gentagne gange har vist, at man fuldt ud kan konkurrere med de bedste i verden. Lad os fejre det stærke forhold mellem Danmark og USA, og anerkende den danske regering, militær og industri for deres fremsynethed og troskab, fastslår Tom Burbage, vicepræsident i Lockheed Martin.
Hjemme i Danmark har Ena Bjerregaard da heller ingen moralske problemer med at være direktør for den danske våbenindustri, som nu er dybt engageret i at udvikle det nye krigsfly.
- Et flertal i Folketinget har besluttet, at Danmark skal deltage i internationale operationer. Vi har alle en interesse i, at soldaterne skal have det bedste materiel. Jeg vil ikke udtale mig, om bombefly øger risikoen for civile ofre. Det må forsvarsministeren gøre rede for, mener Ena Bjerregaard.

Læs mere på lobbyorganisationen for dansk krigsindustris hjemmeside: www.fad.di.dk
Tjek også JSF DK Teams hjemmeside www.jsfdkteam.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland