Danske skatteydere betaler for, at våbenlobbyist i USA kan hive fede ordrer hjem til danske våbenproducenter
Den danske våbenindustri og de danske skatteydere betaler hvert år 2,4 millioner kroner, for at våbenfirmaer som Terma og GPV kan få fremmet deres interesser i USA.
Dansk Industris afdeling for våbenproducenter (FAD) og Forsvarsministeriet har netop indgået et tæt samarbejde for at sætte gang i produktionen hos de danske dødens købmænd:
De har sammen ansat en dansk såkaldt forsvarsattaché - oberstløjtnant Per Lyse Rasmussen - på den danske ambassade i Washington.
- Det er en mand i uniform, som har kontakter og kan skabe adgang hos militærfolk, myndigheder og beslutningstagere, som en almindelig dansk virksomhed ellers vil have svært ved at få kontakt til. Jeg vil ikke kalde ham en lobbyist men en ressourceperson, som vi har et naturligt ejerforhold til, siger Ena Bjerregaard til Arbejderen. Hun er direktør i sammenslutningen af forsvarsvirksomheder i Danmark (FAD).
- Det er en person, som danske firmaer kan søge hjælp hos og bruge til at efterspørge kunder til deres produkter. Omvendt skal USA`s forsvar kunne efterspørge produkter, Den 13. marts inviterer den danske ambassade i Washington til Defence Industry Day - her får danske virksomheder og USA`s hær mulighed for at knytte endnu tættere bånd.
Forsvarsattachéen startede sit arbejde for våbenindustrien i starten af januar. Han er nu en integreret del af den danske ambassade i Washington. Den danske våbenindustri betaler én tredjedel (cirka 800.000 kroner om året) af omkostningerne til attachéen. De sidste to tredjedele (cirka 1,6 millioner kroner) betales af Forsvarsministeriet og dermed de danske skatteydere.
Pengene er godt givet ud, mener Dansk Industris våbenlobby: Budgettet til indkøb af nyt krigsudstyr til USA`s hær er - alene i 2008 - på næsten 1000 milliarder kroner.
- USA`s forsvarsmarked er voldsomt stort. Det er eksempelvis inden for kommunikationssystemer og beskyttelse af soldaterne med tillægspansring, at danske virksomheder kan blive leverandører, vurderer Ena Bjerregaard.
Forsvarsminister Søren Gade har underskrevet en aftale med sin amerikanske kollega, der betyder at danske virksomheder kan springe en masse såkaldt bureaukrati over, når man skal levere våbendele til USA.
- Aftalen indeholder ikke et etisk kodeks. Sådan er den slet ikke bygget op. Vi tager ikke stilling til, om vores udstyr bruges i krige godkendt af FN eller ej. Aftalen indeholder derimod otte områder, hvor nationerne forsøger at finde fælles løsninger indenfor informationsudveksling, harmonisering, markedsadgang og leveringssikkerhed, oplyser Ena Bjerregaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278