En familie i almen bolig har en nettoformue på lige knap 63.000 kroner, mens en familie i ejerbolig er helt oppe på 1.150.000 kroner - eller 18 gange mere end lejerne
Om man bor til leje eller ejer sin egen bolig kan tydeligt ses på bankbogen. Hos familier i lejeboliger står den ikke på store børneopsparinger, dyre biler og designer møbler - ejerne der imod er der inviteret til forbrugsfesten.
Skellet mellem lejere og ejere er vokset. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som netop har offentliggjort sin årlige rapport Fordeling og Levevilkår, påviser, at ejerne har mellem 40.000 og 60.000 kroner mere i disponibel indkomst end lejerne.
- Vi er kede af den skævvridning af Danmark. Vi giver nye låneformer, som afdragsfrie lån, og ejendomsværdi-skattestoppet en del af skylden, påpeger økonom hos Lejernes Landsorganisation, Jesper Larsen, overfor Arbejderen.
Tallene fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser at en familie i almen bolig har en nettoformue på lige knap 63.000 kroner, mens en familie i ejerbolig er helt oppe på 1.150.000 kroner.
Det betyder at familien i leje boligen har 18 gange minder formue end ejer-familien. Det store skel kommer primært på grund af ejernes store friværdi. Af ejernes 1.150.000 kroner kommer ca. 770.000 kroner fra friværdi.
Regeringen favoriserer ejerne
Ved siden af friværdien har ejerne også formuer på knap 390.000 gennem blandt andet aktier og obligationer.
- Vi deler ikke den holdning som nogen økonomer har, at der over tid vil ske en udligning mellem ejere og lejere, siger Jesper Larsen.
Han oplyser, at Lejernes Landsorganisation bygger deres påstand blandt andet på tidligere analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viste, at en tredie del af ejernes store stigninger kommer i direkte forlængelse af regeringens politik på boligområdet.
- Det må simpelthen komme nogle politiske indgreb hvis denne udvikling skal vendes. For eksempel kunne man se på den kunstige lave beskatning af ejendomsværdien og lave huslejenedsættelser på almenområdet, foreslår Jesper Larsen.
Skellet vokser
Skellet mellem ejer og lejer er ikke bare stort, det er også vokset, fastslår analysen, som viser at lejernes formuevækst halter langt efter ejernes.
Lejernes vækst i formue er blot vokset med 8000 kroner pr.voksen, mens den for familier med eget hus er vokset med hele 130.000 kroner pr. voksen.
Det generelle billede af uligheden i Danmark bliver ligeledes belyst i analysen. Her er billedet heller ikke til at tage fejl af - uligheden stiger fortsat og her er det også de store gevinster for boligejerne, der er hovedkilden.
Rapporten påviser, at de fattigste ti procent af befolkningen har oplevet en fremgang i deres disponible indkomst på 0,3 procent, mens de rigeste har fået en stigning i indkomsten på 2,7 procent.
- Den indkomstmæssige ulighed har været stigende siden 1995 - både for de 25-59 årige og for befolkningen som helhed, er rapportens nedslående konklusion.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278