Pædagogernes forbund inviterer alle tillidsfolk til stormøde i Fredericia i dag for at diskutere overenskomstskrav. De studerende vil også være med.
I dag mødes mere end 1100 BUPL-tillidsfolk i Fredericia. De skal diskutere, hvilke krav forbundet skal lægge vægt på, når der skal forhandles overenskomst til næste år.
- Det er første gang nogen sinde, at forbundet samler alle sine tillidsfolk forud for overenskomsforhandlingerne, siger Ulla Nygaard til Arbejderen.
Hun er næstformand i BUPL Århus og medlem af hovedbestyrelsen. For hende er der en snæver sammenhæng mellem overenskomstforhandlingerne indenfor det offentlige og forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om kommunernes økonomiske rammer.
- Og så er der regeringens kvalitetsreform, som også spiller ind i forhold til, hvilke krav vi som pædagoger skal satse på. Jeg tror selv, at lønkravet og vores arbejdsvilkår i bred forstand kommer til at fylde meget. Det er helt tydeligt, at vores medlemmer mener, at pædagogfaget er for dårligt lønnet i forhold til de krav og det pres, de er udsat for i dagligdagen.
En af de diskussioner, Ulla Nygaard forudser, kvalitetsreformen vil påtvinge pædagogerne, er spørgsmålet om resulatatløn. Regeringen peger på belønning af de offentligt ansatte som et middel til øge den offentlige service, og belønning indgår også i Socialdemokraternes udspil til en bedre offentlig sektor.
De pædagogstuderende vil også blande sig i overenskomstspillet og er allerede langt i forberedelserne.
- Vi ønsker at blive taget seriøst, når de 'voksne' sætter sig til forhandlingsbordet, siger Julie Vorsaa, formand for Pædagogstuderendes LandsSammenslutning (PLS) til Arbejderen.
PLS har ni krav klar, som de mener kan gøre livet som studerende langt mere tåleligt end i dag. Højere praktikløn, tillæg for aften- og weekendarbejde og tre ugers betalt ferie lyder nogle af kravene.
- Siden 1992 har vi været i lønnet praktik. I samme periode er lønnen blevet syv procent dårligere. Det efterslæb vil vi have hentet hjem. Og så skal det kunne ses på lønsedlen, om vi arbejder i weekenden eller om aftenen.
- Modsat fastansatte får vi ingen tillæg, når vi arbejder sent eller i weekender. Vi indgår i institutionernes normeringer, men går rundt som løntrykkere og føler os udnyttet, siger Julie Vorsaa.
PLS stiller spørgsmålstegn ved, hvor meget forhandling, der reelt er tale om, når der på forhånd bliver udstukket en økonomisk ramme for forhandlingerne.
- Derfor anbefaler vi vores forbund at sprænge rammerne, slutter Julie Vorsaa.
Diskussionerne om krav fortsætter hjemme på arbejdspladserne og i fagforeningerne. Sidst i juni er der frist for aflevering af krav til forbundet og i september udtager hovedbestyrelsen de endelige krav.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278