EU-kommissionen er i fuld gang med at lave fælles regler for en EU-sundhedssektor. Socialdemokraterne er positive
Tag til Tyskland og få skannet dit bryst!
Denne besked kan danske patienter måske få indenfor en ikke alt for fjern fremtid.
Til næste år vil EU-kommissionen fremlægge konkrete forslag til indretningen af et indre marked for sundhedsydelser i EU. Kommissionen har netop afsluttet en årelang høringsproces om samme emne.
EF-domstolen slog sidste år fast, at EU-borgere har ret til at blive behandlet overalt i EU, hvis ventetiden i deres hjemland er 'uacceptabel'.
Dommen åbner op for en lang række spørgsmål: Hvornår skal det offentlige betale? Hvor meget? Hvordan fastsætter man priser på de forskellige nationale sunhedsydelser. Hvor klager man, hvis der sker fejl?
Det er spørgsmål som disse, at EU-kommissionen vil forsøge at afklare med sit kommende forslag.
I første omgang vil EU-kommissionen oprette 'europæiske referencecentre', som skal vurdere tilbuddene på de nationale hospitaler og prisfastsætte sundhedsydelserne.
- EU`s sundhedsmarked pakkes ind i floskler som 'ret til behandling over grænserne'. Risikoen er, at politikerne vil begynde at sammenligne hospitaler på tværs af landegrænser, og overveje om det bedre kan betale sig at sende hoftepatienter til Tyskland i stedet for at sætte penge af til at opprioritere det danske sundhedssystem, advarer Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Hos Socialdemokraterne i EU-parlamentet er der opbakning til at EU kaster sig over hospitalsvæsenet.
- EF-domstolen har slået fast, at borgerne har ret til at blive behandlet i udlandet på hjemlandets regning. Vi kan ikke rykke ved dommen, men vi kan præcisere, hvordan det skal foregå, siger medlem af EU-parlamentet for Socialdemokraterne, Christel Schaldemose til Arbejderen.
- Jeg kan godt forestille mig, at danske patienter i grænselandet, skal kunne henvises til Tyskland. Allerede i dag tager folk til Polen og Sverige for at få lavet tænder. Det er ikke unormalt at tage til udlandet for at blive behandlet, hvis der kan spares penge. Vi skal selvfølgelig passe på, ikke at reducere vores kapacitet herhjemme. Men det er jeg nu ikke så bange for, fortsætter hun.
Christel Schaldemose er medlem af EU-parlamentets Indre Markeds-udvalg, der til sommer offentliggør en rapport om konsekvenserne af, at sundhedsydelserne blev taget ud af EU`s forhadte servicedirektiv.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278